Світ

Блумберг офіційно вступив у передвиборну гонку в США

Американський мільярдер й екс-мер Нью-Йорка зареєструвався кандидатом у президенти США від Демократичної партії.

Колишній мер Нью-Йорка 77-річний мільярдер Майкл Блумберг подав у п’ятницю, 9 листопада, документи на реєстрацію як кандидата від Демократичної партії США на первинних виборах у штаті Алабама. Про це повідомляється на сайті представництва Демпартії в Алабамі.

Первинні вибори в Алабамі призначені на 3 березня 2020 року. На них будуть обрані 52 делегати на Національний з’їзд Демократичної партії, на якому буде названо ім’я суперника Дональда Трампа на президентських виборах.

Блумберг з 2002 по 2013 рік обіймав посаду мера Нью-Йорка. Він також відомий як філантроп і засновник однойменного агентства фінансових новин Bloomberg. Мільярдер вважається одним з найбагатших людей США. Згідно з останніми оцінками журналу Forbes, його статки перевищують 52 млрд доларів.

Раніше Блумберг виключав можливість участі в передвиборній кампанії, однак, як зазначає видання AP, протягом останніх кількох тижнів провів консультації з провідними функціонерами Демократичної партії, під час яких були озвучені побоювання щодо стійкості популярності нинішнього лідера передвиборної гонки серед демократів — колишнього віце-президента США Джо Байдена.

«Якщо Блумберг вступить у передвиборну гонку, то це спричинить сильний вплив на інших претендентів на висунення кандидатом на посаду президента від Демпартії лише за три місяці до офіційного початку передвиборчої кампанії», — зазначило агентство АP.

Рішення Блумберга подати документи на реєстрацію кандидатом на первинних виборах саме в Алабамі пов’язано з тим, що в цьому штаті 8 листопада закінчується прийом документів від учасників передвиборної гонки. За даними газети The New York Times, помічники Блумберга на наступному тижні можуть подати документи на реєстрацію його як кандидата на первинних виборах у штатах Нью-Гемпшир і Арканзас.

Зараз в боротьбі за висунення кандидатом від Демократичної партії на посаду президента США на виборах 2020 року беруть участь колишній віце-президент США Джозеф Байден, сенатор від штату Вермонт Берні Сандерс, сенатор від Массачусетса Елізабет Уоррен, сенатор від штату Нью-Джерсі Корі Букер, сенатор від Каліфорнії Камала Харріс, мер міста Саут-Бенд (штат Індіана) Піт Буттеджадж, бізнесмен Ендрю Янг, мільярдер Том Стейер, сенатор від штату Міннесота Емі Клобушар і член Палати представників від штату Гаваї Тулса Хаббард.

Старт передвиборної кампанії в США буде дано через 12 тижнів — 3 лютого — у штаті Айова.

Ім’я суперника Дональда Трампа в боротьбі за посаду президента стане відомо на національному з’їзді Демократичної партії, який пройде 13-16 липня 2020 року в Мілуокі (штат Вісконсін). Республіканці проведуть свій передвиборний з’їзд з 24 по 27 серпня 2020 у місті Шарлотт (штат Північна Кароліна).

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net