Прогрес

Boeing буде доставляти людей на Місяць прямими рейсами

NASA отримала від Boeing проєкт нового місячного посадкового модуля.

Завдяки меншій кількості етапів польоту, він здатний доставити людей на Місяць швидше, безпечніше і дешевше, ніж інші існуючі програми, інформує Ukr.Media.

Boeing відгукнувся на оголошений NASA тендер по створенню жилого місячного посадкового модуля і представив власну концепцію HLS (Boeing Human Lander System). Вона відрізняється меншою кількістю етапів, ніж в інших проектів: 5 проти 11-ти.

«Ми розробили концепцію «Найменшу кількість кроків до Місяця», яка скорочує кількість складних етапів і забезпечує найбільш безпечний і прямий шлях до поверхні Місяця», — сказав старший віце-президент з космічних програм Boeing і глава Boeing Defense Space & Security Джим Чілтон. Наприклад, компанія пропонує обійтися без додаткової сходинки, необхідної для сходу з місячної орбіти і посадки, новий корабель повинен буде робити це самостійно.

В основі HLS лежить Boeing CST-100 Starliner — проект, який може стати першим пілотованим багаторазовим космічним кораблем американського виробництва. Starliner був успішно випробуваний в понеділок, 4 листопада 2019 року: перевірялася система аварійного порятунку корабля (САС). Прискорювач зміг розігнати капсулу до 650 миль на годину (1045 км/год всього за 5 секунд).

Основний козир Boeing — менша кількість етапів на шляху до Місяця. До цього ж прагнуть всі конкуренти, включаючи компанії SpaceX.

Для довідки

Нещодавно Ілон Маск заявив про те, що орієнтовна вартість виведення 100 тонн вантажу на низьку навколоземну орбіту споруджуваним кораблем Starhip складе від 2 млн доларів. Це дуже дешево, і може зіграти значну роль при виборі засобів доставки вантажів і астронавтів на супутник Землі. Однак варто враховувати, що для досягнення Місяця і Марса, буде потрібно набагато більше палива, а корисне навантаження значно скоротиться. Багато залежить і від типу пального, що впливає на ефективність роботи двигунів і на вартість польоту. Тому наведені компаніями характеристики недостатні для визначення, який з проектів більш ефективний для досягнення Місяця і повернення на Землю. Рішення НАСА щодо вибору проекту для польоту на Місяць ми дізнаємося в наступному році. Всі проекти Агентству вже надані і фахівці приступили до оцінки ефективності кожного з них. Політ до Місяця намічений на 2024 рік.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net