Прогрес

Boeing повідомила про браковані деталі в літаках 737NG і 737 Max

Компанія Boeing повідомила Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) про можливий шлюб в направляючих планках предкрилків в літаках 737NG і 737 Max. Лайнери цього типу зазнали аварії в Індонезії та Ефіопії, передає BBC.

Спільне розслідування Boeing і FAA показало, що компанія-підрядник поставила авиапроизводителю до 148 бракованих деталей. Boeing визначив серійні номери, групи літаків 737NG і 737 Max, в яких можуть бути встановлені неправильно зібрані деталі. Всього по всьому світу налічується 133 літаки 737NG і 179 737 Max, в яких можуть бути встановлені пошкоджені деталі.

Характер шлюбу такий, що він може привести до поломки і виходу напрямних планок з ладу. Це не повинно призводити до аварії літака, але може завдати йому пошкодження.

FAA випустить директиву, відповідно до якої Boeing повинен буде встановити всі схильні до ризику літаки і провести заміну бракованих деталей протягом 10 днів. Федеральне управління цивільної авіації США повідомило про проблему авіаційна влада інших країн.

У травні Boeing повідомила про завершення процесу оновлення програмного забезпечення літаків сімейства 737 Max. Оновлення торкнулося системи MCAS, яка бореться зі звалюванням лайнера при відключеному автопілоті.

10 березня літак Boeing 737 Max 8 авіакомпанії Ethiopian Airlines, що виконував рейс з Аддіс-Абеби в Найробі, зазнав аварії в 60 км на схід від столиці Ефіопії. Авіакатастрофа забрала життя 157 осіб, серед яких були громадяни 35 країн.

Ця катастрофа стала другим катастрофою літака цього типу за півроку — в кінці жовтня 2018 року такий же «Боїнг» індонезійської компанії Lion Air впав у Яванське море незабаром після вильоту з аеропорту Джакарти. Загинули всі 189 осіб на борту.

В обох авіакатастрофах система MCAS направляла ніс літаків вниз, в той час як пілоти намагалися відновити контроль над судном.

Відразу після катастрофи в Ефіопії багато країн призупинили польоти Boeing 737 Max. Після цього Boeing рекомендувала Федеральному управлінню цивільної авіації США призупинити польоти всіх літаків цієї лінійки по всьому світу.