Світ

Борис Джонсон уникнув кримінального переслідування у зв’язку із заявами по Brexit

Британський суд скасував рішення, яке зобов’язувало колишнього главу МЗС Великобританії Бориса Джонсона з’явитися на судове засідання, щоб відповісти на звинувачення за поширення недостовірної інформації в ході агітаційної кампанії євроскептиків напередодні референдуму з питання виходу країни з Євросоюзу, який відбувся у червні 2016 року, передає ТАСС з посиланням на Sky News.

За його даними, Високий суд Лондона скасував постанову Вестмінстерського магістратського суду, згідно з яким британський політик повинен був з’явитися на слухання.

Судове переслідування Джонсона в лютому цього року ініціював громадський активіст Маркус Болл, який раніше організував збір коштів в інтернеті для оплати юридичних послуг, отримавши пожертвувань на суму £200 тис. ($253 тис.). Сторона позивача стверджувала, що Джонсон навмисно ввів в оману громадськість в ході агітаційної кампанії по Brexit, зробивши таким чином посадовий злочин.

Екс-глава британського МЗС підозрювався в наданні громадськості недостовірних даних щодо внесків Великобританії в бюджет Євросоюзу. Він стверджував, що Лондон щотижня направляє до Брюсселя £350 млн ($442,5 млн).

Борис Джонсон пішов у відставку з поста глави британського МЗС в липні минулого року, оскільки не погодився з положеннями плану прем’єр-міністра Терези Мей з реалізації Brexit. Зараз він є рядовим депутатом Палати громад від правлячої Консервативної партії і вважається головним претендентом на пост лідера торі, який після вже оголошеного відходу Мей стане главою британського уряду.