Прогрес

Бразильські археологи відкрили новий вид динозавра

Бразильські археологи повідомили про відкриття невідомого раніше виду динозавра, що жив на півдні найбільшої латиноамериканської республіки. Останки стародавньої рептилії виявлені при розкопках палеонтологічного пам’ятника Крузейру-ду-Уэсти в штаті Парана, передає ТАСС.

«Це неймовірне відкриття, оскільки мова йде про першого динозавра, виявленого в нашому штаті. Крім того, ми рідко натрапляємо на останки хижих ящерів у добре збереженому стані», — наводить телеканал Globo слова президента Бразильського палеонтологічного товариства Ренато Пірані Гиларди. «Якщо раніше вважалося, що в нашому регіоні, на відміну від Північної Америки і Європи, динозаврів не було, то тепер зрозуміло, що нам потрібно їх знайти», — вважає він.

Відмінною рисою нового виду ящера, що отримав назву Vespersaurus paranaensis, є унікальна будова задніх опорних кінцівок. На думку вчених, які працювали над відтворенням образу хижака, він пересувався, спираючись буквально на один потужний палець ноги, в той час як інші, також з довгими гострими кігтями, використовував для полювання. Розміри бразильського динозавра, що населяв регіон близько 90 млн років тому, були досить скромні: довжина не перевищувала 1,5 метра, висота — 80 см, а вага — 15 кг

Перші останки рептилії цього виду були виявлені ще в 70-х роках минулого століття, проте їх вивчення почалося порівняно недавно, і спершу з-за легкого кісткового каркасу їх помилково віднесли до птерозаврам — літаючим ящерам мезозойської ери. Наступні знахідки та їх більш поглиблене вивчення дозволило колективу археологів з університетів штатів Парана і Сан-Паулу спільно з фахівцями з палеонтологічного музею Крузейру-ду-Уэсти, виправити помилку колег.