Прогрес

Британські фахівці назвали головні кліматичні загрози для Землі

Всі вони на даний момент знаходяться в активній фазі розвитку.

Земля, можливо, вже пройшла «точку неповернення», до якої глобальне потепління ще можна було зупинити, інформує Ukr.Media.

Після цієї межі зміни клімату будуть розвиватися лавиноподібно і за «ефекту доміно» — одне негативне явище викличе серію інших.

Вчені з Університету Ексетера перерахували дев’ять кліматичних факторів ризику, які найбільш сильно впливають на стан планети.

Всі вони в даний момент активні

загибель амазонських джунглів,
зникнення льодовиків в Арктиці,
уповільнення атлантичної циркуляції (з 1950 років),
пожежі в бореальних (тайгових) лісах,
вимирання коралових рифів,
танення льодовиків Гренландії та вічної мерзлоти,
масивні втрати льодовиків у Східній і Західній Антарктиді.
Автори наукової роботи підкреслили, що виявили ці фактори ще десять років тому, але за цей час ситуація не виправилася, а погіршилася. Людство продовжує використовувати викопне паливо. Зараз середня температура на планеті на 1,1 градуса перевищує доіндустріальний рівень, а до 2040 року цей показник, за прогнозами, зросте до 1,5.

Необоротне руйнування великих крижаних щитів призведе до підвищення рівня моря приблизно на 10 метрів, а пожежі та танення мерзлоти сприятимуть підвищеним викидам вуглекислого газу в атмосферу. Це ще більше прискорить потепління.

Раніше стало відомо, що концентрація вуглекислого газу в атмосфері поставила новий рекорд, досягнувши 407,8 частинок на мільйон. За останні 250 років вміст СО2 зріс на 147%, оксиду азоту — на 123%, метану — на 259%.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net