Men's & Women's

Чай може бути шкідливий для жінок – дослідження

В організмі жінок, регулярно питущих чай, можуть відбуватися епігенетичні зміни, як стверджують вчені з Уппсальського університету.

Епігенетичні зміни-це зміни, що виникають під впливом зовнішніх факторів і зачіпають активність генів. Так, у жінок, що регулярно п’ють чай, можуть «включатися» і «вимикатися» певні гени, і це обов’язково буде впливати на обмінні процеси в організмі, функції клітин і тканин в цілому. При несприятливому розкладі (наприклад, при «включення» дефектних генів) можуть відбутися серйозні порушення функцій в роботі клітин, тканин і органів.

Шведські вчені вважають, що напої, щодня вживаються протягом багатьох років, також здатні впливати на виникнення мутаційних змін в генах.

Згідно дослідженню, у жінок, які регулярно п’ють чай, спостерігаються зміни генів, які впливають на механізми виникнення раку і метаболізм статевого гормону естрогену. У чоловіків подібних змін виявлено не було.

Фахівці пояснюють, що містяться в чаї активні речовини можуть активувати виробництво естрогену в жіночому організмі, що у свою чергу може підвищувати ризик розвитку деяких видів ракових захворювань.

Надлишок естрогену також асоціюється з виникненням патологічних станів, що супроводжуються стимуляцією росту клітин, так як це основна функція естрогену в організмі. Зокрема, зазначають вчені, підвищена концентрація естрогену стимулює чутливі до нього клітини органів до їх стрімкого зростання, що може призводити до формування доброякісних і злоякісних утворень, у тому числі фіброаденоми матки, кіст в яєчниках, фіброзно-кістозні утворення в молочних залозах, раку молочної залози, ендометріозу та інших захворювань.