Здоров’я

Чи корисна натуральна кава без кофеїну

Як кава без кофеїну впливає на здоров’я людини?

Кофеїн, який вживається в значних кількостях може спровокувати різні проблеми, інформує Ukr.Media.

Безсоння, тривожність, втома, що не проходить — ось що можна спостерігати при надмірному використанні кави в раціоні. Більш того, напружений психологічний стан може приводити до депресії. Напій без кофеїну такого впливу не надасть.

Підвищення тиску. Хоча це питання спірне. І вважається, що зовсім не кофеїн сприяє збільшенню показників. Кожен індивідуально реагує на каву. І якщо залежність кров’яного тиску від кількості порцій кави відзначається, то цілком можлива, то без кофеїну зерна вже не будуть чинити такого ефекту.

Кофеїн впливає на стан кровоносних судин і серцевого м’яза. При надходженні в організм відразу великої порції кофеїну може відзначатися тахікардія, нерідко з’являються головні болі судинної природи. Більш того, якщо доповнювати кофеїн нікотином, можна значно підвищити ризик виникнення інфаркту. Ось чому напій без кофеїну може виявитися особливо затребуваним серед курців.

Кофеїн негативно впливає на печінку. Знову ж мова про його великі порції. Відповідно при проблемах з цим органом каву слід обмежувати. Ймовірно, кава без кофеїну може допомогти не відмовлятися від улюбленого напою.

Вплив на ризики онкології. Хоча це питання дуже і дуже спірне. За одним дослідженням кава, будучи потужним антиоксидантом, перешкоджає виникненню злоякісних новоутворень. За іншими — сприяє. Тому якщо вірити другій версії, то кава без кофеїну — це можливість насолоджуватися напоєм без страху захворіти.

Кофеїн володіє сечогінною дією. Ось чому каву рекомендується запивати водою. Це необхідно для відновлення водно-сольового балансу. І, до речі, разом з водою виводиться з організму кальцій, що призводить до ризику розвитку остеопорозу — ламкості кісток. Напій без кофеїну таких наслідків не тягне, принаймні, не в такій мірі. Чим менше кофеїну, тим менше вимивається кальцію.

Поки все перераховане було на користь кави без кофеїну. Проте є у неї і мінуси.

Кава без кофеїну знижує тиск. Це пов’язано знову ж таки з сечогінним ефектом. Але якщо у звичайному напої ефект зрівнюється впливом кофеїну, то тут гіпотоніки можуть відчути помітне нездужання. Втім, цей факт з користю можна використовувати гіпертонікам.

Кофеїн повністю видалити неможливо. Тому малий відсоток (1-2) його все ж в зернах залишається. Не варто забувати про це, що можна пропонувати таку каву дітям або, наприклад, вагітним.

При видаленні кофеїну з зерен використовуються різні хімічні речовини. І не можна бути до кінця впевненим, що вони повністю видаляються в процесі обробки. Натуральні зерна все ж без хімії.

В цілому ж кава без кофеїну не відрізняється за смаком і ароматом від традиційної. Просто вона не надає підбадьорливої дії, тому її можна пити навіть на ніч. І як досить безпечна альтернатива напою, який бадьорить, вона дуже навіть непогана.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net