Здоров’я

Чи впливає кава на нервову систему?

Кава діє як стимулятор центральної нервової системи саме завдяки вмісту в ній кофеїну.

Чи впливає кава на нервову систему? Звичайно, впливає. Але як саме? У вчених є відповідь, інформує Ukr.Media.

Ми часто покладаємося на ранкову чашку кави або дозу кофеїну після обіду, щоб пережити важкий день. Адже кава (з кофеїном) діє як стимулятор центральної нервової системи. Але він робить набагато більше, ніж просто бадьорить. Цей стимулятор ЦНС впливає на наше тіло різними способами. Знаючи вплив кофеїну на свій організм і його довгострокові наслідки, ви самі можете вирішити, скільки кави вам варто пити.

Як кава впливає на нервову систему

Кава діє як стимулятор центральної нервової системи саме завдяки вмісту в ній кофеїну. І ось як саме.

Коли кофеїн досягає вашого мозку, найпомітніший ефект, який ви можете помітити — це посилення пильності. Ви відчуєте себе більш бадьорими і менш втомленими, так що це звичайний компонент ліків для лікування сонливості, головного болю і мігрені. Але це ще не все. Дослідження також показали, що люди, які регулярно п’ють каву, мають більш низький ризик розвитку хвороби Альцгеймера і недоумство і знижують ризик самогубства на 45%. Ці переваги отримують тільки люди, які п’ють високооктанову каву (звичайну заварну), а не каву без кофеїну.

А все-таки, кава — це корисний для здоров’я напій, але, як і більшість продуктів, надмірне його вживання може викликати побічні ефекти.

Наприклад, забагато кофеїну через його стимулюючу дію на центральну нервову систему може викликати головний біль і мігрень. Це ж відбувається і при відмові від напою при тривалому його вживанні. Це пов’язано з синдромом відміни кави. Кровоносні судини в мозку звикли до додаткової стимуляції — впливу кофеїну, тому, якщо ви раптом перестанете пити каву, чекайте на головний біль. Після того, як організм звикне покладатися тільки на себе, головних болів виникати не повинно.

Цікаво, що у випадку, якщо ви вип’єте забагато кави за день, ви також ризикуєте заробити головний біль. Справа, знову ж таки, в стимулюючій дії кофеїну на судини головного мозку.

Інші симптоми відміни кави або надлишку кофеїну в організмі включають в себе:

тривожність
дратівливість
сонливість.
У деяких людей надлишок кофеїну і його нестача може викликати тремтіння.

Хоча це дуже рідко, але передозування кофеїну може викликати такі симптоми:

замішання (почуття сум’яття)
галюцинації
блювоту.
Передозування кофеїном навіть може призвести до смерті через судоми. Передозування відбувається при вживанні великої кількості кофеїну, найчастіше у вигляді енергетичних напоїв або таблеток для схуднення. За даними клініки Майо вважається безпечним вживати до 400 мг кофеїну на добу. Це приблизно 4 чашки заварної кави, хоча кількість кофеїну в напоях варіюється в широких межах залежно від сорту кави.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net