Men's & Women's

Чим небезпечний захист картера авто і для людини, і для машини

Який захист ефективніший, і що треба знати при виборі.

Дороги у нас в країні не найкращі, та й неприємних сюрпризів на них багато. Можна «зловити» між коліс великий камінь або якусь залізяку, яка вилетіла з кузова вантажівки. Через це багато автовласників рекомендують обов’язково ставити захист картера, інформує Ukr.Media.

Зараз багато виробників ставлять на свої машини прості пильовики, які не можуть захистити картер двигуна і коробки передач від пошкоджень при сильному ударі. Пильовики роблять або з м’якого фетру, або з тонкого пластику. Зрозуміло, що вони захищають моторний відсік лише від бруду. І то не завжди ефективно. Адже в них можуть бути отвори, щоб на сервісі було зручніше щось міняти.

Висновок один — краще бути захищеним, ось тут і виникає багато питань.

Особливості конструкції

Річ у тім, що на окремі моделі, навіть кросовери добротний захист просто не встановити. Одна з причин — особливості конструкції підрамника. Умільці, звичайно, «прикрутять» сталевий «лист», наприклад, до пластикової рамки радіатора. Тим самим прирікаючи власника на серйозний ремонт, і ось чому. Сталевий захист витримає сильний удар, але погнеться, а це спричинить проблеми. Пластикова рамка трісне або зовсім розлетиться на шматки, в результаті, обидва радіатори впадуть вниз, на дорогу. Тобто далі залишається тільки чекати евакуатор.

Порушення теплообміну

Ще один ризик установки дешевого «самопального» захисту — можливий перегрів мотора. У підкапотного простору теж є своя аеродинаміка. Повітря охолоджує силовий агрегат і коробку передач. Установка захисту, у якої не передбачені вентиляційні отвори, може порушити теплообмін силового агрегату. Особливо, якщо двигун малооб’ємний і навантажений. У такого мотора об’єм масляного картера маленький. Мастило працює на межі, а якщо ще, скажімо, забитий брудом радіатор охолодження, плюс встановлений захист двигуна, це все одно, що мотор працює в лазні. Відразу він, звичайно, не перегріється. Але інтервал заміни мастила треба буде скоротити вдвічі. Інакше воно втратить свої властивості, а це призведе до передчасного зносу циліндро-поршневої групи.

При лобовому ударі захист двигуна може зіграти злий жарт

Тонкий прорахунок

Зараз неоригінальні захисти картера найчастіше виготовляють із сталі та алюмінію. Сталевий захист найбільш дешевий, але важкий. Алюміній легший, але метал м’якший. Захочете поставити подібні «щити» — врахуйте нюанс. По-перше, обидві «з’їдають» дорожній просвіт на 1-3 мм. А по-друге, будь-який захист повинен бути прорахований і спроектований з урахуванням можливого лобового зіткнення. При такій аварії, силовий агрегат машини повинен зміщуватися вниз, а не в салон. Так зменшується ризик отримання людьми серйозних травм. «Самопальний» захист може перешкоджати цьому, що збільшить ризик летального наслідку у разі серйозного зіткнення.

Популярний «композит»

Композитний захист, який роблять з міцних полімерів, найбільш поширений. Його перевага у тому, що при сильному ударі він відпружинить або трісне в точці зіткнення з перешкодою, але не розвалиться і вбереже агрегати. Не будемо забувати, що композит не іржавіє від реагентів, якими рясно посипають наші вулиці. Тому пластик все частіше використовують автовиробники для захисту підкапотного простору машин. Тобто при лобовому ударі деформація кузова буде такою, якою її прорахували інженери. А це знизить ризик травм або смерті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net