Здоров’я

Чому людям хочеться спати, коли на вулиці йде дощ?

Які ж причини сонливості в дощову погоду?

Багато людей відзначають, що під час дощу хочеться спати. Іноді пересилити бажання прилягти практично неможливо: очі самі собою закриваються, і людина провалюється в глибокий сон. Такий стан викликає занепокоєння, деякі намагаються перебороти його, інформує Ukr.Media.

Причини сонливості під час дощу

Сонливість під час дощу вчені пояснюють цілком природними фізіологічними процесами організму, не відзначаючи в цьому ніяких відхилень і тривожної симптоматики. Зниження атмосферного тиску змушує серцеві ритми підлаштовуватися, що призводить до зменшення припливу кисню до всіх клітин. Людина починає відчувати втому і бажання відпочити.

Якщо додати до цього і зменшення вмісту кисню у повітрі, то реакція організму цілком з’ясовна. Сон стає своєрідним захистом, тому багато хто відзначає, що після нього почувають себе чудово.

Бажання спати під час дощу частіше відчувають люди з ослабленим імунітетом. Нестача кисню в організмі для них особливо відчутна.

Зазвичай під час дощу небо темніє, тому в організмі прокидається природний «будильник» — починає вироблятися мелатонін, гормон «нічного сну». Слідуючи його сигналу, людина відчуває потребу відпочити.

Цікавий факт : особливу мудрість проявляє природа Таїланду. Тут дощі йдуть в переважній більшості випадків вночі, тому сонливий стан, викликаний негодою, доводиться людині як раз на потрібний час доби.

Психологічне пояснення сонливості

Психологи також знаходять пояснення бажанню спати під час дощу. Картина навколишнього світу змінюється: стає сірою і похмурою, що негативно впливає на тих людей, хто віддає перевагу яскравим фарбам. Це викликає несвідомий смуток, а іноді навіть тривогу, гроза з блискавками та громом може навіть лякати. Людина інстинктивно намагається сховатися.

Сон у цьому випадку може бути тривожним, але він допомагає психологічно впоратися з цією проблемою. Деяких розмірене звучання крапель своєрідно гіпнотизує: одноманітний стук може заспокоїти, особливо якщо людина тривалий час перебувала у стресовому стані чи відчувала розумове навантаження. Причому сон під час дощу в цьому випадку природним чином захищає нервову систему, тому відмовлятися від нього психологи не радять.

Цікавий факт : У деяких країнах, наприклад у Португалії, бажання людини спати в дощову погоду зазначено у трудових договорах організацій — начальники не карають своїх підлеглих за прогули, але і не оплачують невихід на роботу.

Шум дощу часто використовують в музиці для медитації або на сеансах психологічного розвантаження. Вчені давно відзначили позитивний вплив цих звуків на стан людей: активність мозку знижується. Під час дощу нервова система реалізує свою природну потребу, яку, можливо, людина може і не усвідомлювати, тому виникає сонливість. Психологи рекомендують прислухатися до нього і хоча б нетривалий час відпочити.

Ароматерапія дощу

В останні роки вченим вдалося відкрити ще одну причину бажання людини спати під час дощу. Пов’язано це з запахами природи: рослини, особливо в посушливі періоди, виробляють особливі олійні склади, які сприяють уповільненню їх зростання через брак води. Під час дощу вони змиваються, змішуються з ароматами рослин і землі, посилюється їх запах, який впливає і на людину, заспокоюючи та розслабляючи.

Цікавий факт : Безперечною залишається думка, що дощ справляє сильний емоційний вплив на людей мистецтва. Невипадково багато художників, письменників, поетів та композиторів присвячують негоді свої твори. Так, на думку бібліографів Чайковського, композитор вважав за краще працювати саме після відпочинку під час дощу. Пригнічений стан завжди змінювався творчим підйомом.

Іноді особливі запахи рослин здатні надавати лікувальну дію, яка посилюється під час дощу, тому при певних захворюваннях, наприклад легенів і серця, рекомендуються кліматичні умови, прогулянки та сон, особливо під час дощу.

Бажання людини в дощову погоду спати — природний процес, який має фізіологічне, біологічне і природне обґрунтування, тому чинити опір цьому не варто. Такий сон відновлює тиск, заспокоює нервову систему, дозволяє відпочити, сприяє загальному оздоровленню організму.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net