Соціум

Чому не варто нехтувати межею між роботою і особистим життям

Як звичка брати роботу додому позначається на нашому житті.

Ринок праці змінюється, стаючи більш гнучким: для багатьох міленіалів робота не закінчується після того, як вони вийдуть з офісу ввечері або на вихідних. Звичка завжди бути на зв’язку стирає кордони між робочим і особистим часом. Розповімо, чому брати роботу додому або бути на зв’язку з керівництвом цілодобово — не така вже безневинна тенденція, інформує Ukr.Media.

Це впливає на ваше спілкування з довколишніми

Звичка доробляти навіть незначну роботу вдома може позбавити людину зв’язку з довколишніми.

Якщо у неробочий час ви фокусуєтеся на роботі, а не на них, це змушує їх відчувати себе менш важливими, що може негативно вплинути на ваші стосунки.

Вам може здаватися, що ви витратили на позаурочну роботу всього пів години, а людина бачить, що ви весь вечір розгублені та ваші думки не з нею, і це відштовхує.

Гарвардське дослідження, яке тривало 80 років, виявило, що люди з сильними глибокими соціальними зв’язками більш здорові і живуть довше, ніж їх замкнуті однолітки. Тому вкладати енергію і сили на спілкування з довколишніми так само важливо, як реалізуватися в кар’єрі і заробляти гроші. Турбота про стосунки — теж форма турботи про себе.

Необхідність залишатися на зв’язку в неробочий час провокує тривожність

Навіть якщо вам не часто доводиться працювати поза офісом, але керівництво постійно чекає, що ви будете на зв’язку в будь-який час доби — це погано позначається на якості вашого життя. Дослідження показало, що люди, які вважали, що повинні бути завжди на зв’язку щодо робочих питань, відзначали зниження добробуту і задоволення життям. Боячись пропустити дзвінок або повідомлення, людина не може залишитися без інтернету чи надовго відірватися від телефону. З часом така тривожність перетворюється в звичку, через яку людина живе в постійному стресі. Тепер вже неважливо, як багато зусиль фактично доводиться витрачати на роботу поза офісом, психологічно людина ніколи не відпочиває. Постійний стрес призводить до проблем зі здоров’ям у майбутньому: через нього розвиваються серцево-судинні захворювання, головні болі, порушується травлення та інші процеси в організмі.

Прагнення завжди бути на зв’язку може вказати на ваші страхи

Часто необхідність брати роботу додому не є безпосередньою вимогою керівництва. Співробітник сам приймає таке рішення, щоб встигнути завершити всі завдання або показати себе з хорошого боку. Прагнення працювати понаднормово показує ваше ставлення до роботи і до себе.

Наприклад, така поведінка може бути заснована на страху втратити роботу і невпевненості в собі як у професіоналі. Або ви просто не вмієте відмовляти людям, що теж доставляє чимало проблем у житті.

Ще одна причина — нездатність встановлювати межі у спілкуванні з людьми. Крім того, іноді так людина намагається уникнути вирішення інших проблем, наприклад в романтичних стосунках.

Спробуйте пояснити собі, як сформувалася звичка брати роботу додому і чому вам важко від цього відмовитися, що конкретно вас лякає. Не виключено, що це допоможе не просто звільнити час для життя, але вирішити глибокі психологічні проблеми.

Це порушує баланс між роботою та особистим життям

Через бажання скоріше покинути офіс (або щонайменше піти звідти вчасно) ідея взяти роботу додому людині здається невинною. Ви спокійно закінчуєте справи, повечерявши та переодягнувшись в зручний одяг, — що може бути приємніше. Однак з часом це призводить до нездорового балансу між роботою та особистим життям.

Від надії, що завжди встигнете відповісти на листи або дописати звіт, страждає продуктивність. Людина не прагне закінчити до встановленого часу і в результаті карає сама себе.

Якщо відчуваєте постійну необхідність доробити щось після роботи, варто зрозуміти, чому так відбувається. Справа в неадекватному обсязі завдань або у вашому невмінні грамотно розподілити сили та час? У першому випадку варто поговорити з керівництвом про те, як розвантажити вас, у другому — попрацювати над самодисципліною.

Коли керівництво наполягає на неоплачуваних доопрацюваннях і видає це за норму, варто задуматися, чи потрібна вам робота, на якій не поважають вашу працю.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net