Men's & Women's

Чому «пічка» кожної машини може в будь-який момент перестати гріти

Найважливіше питання напередодні різдвяних морозів.

На вулиці ще не «дзвенить січнева завірюха», а опалювач салону вже не справляється зі своїми обов’язками? Температура за бортом тримається на рівні жовтня, а в машині холодно, ніби в новорічну ніч? Пора відкрити капот і усунути несправності пічки!

Від пробігу та року випуску машини поломки системи опалення в її салоні інколи мало залежать. Причин цьому може бути кілька, інформує Ukr.Media.

Перше, що варто перевірити — вентилятор «пічки». Це моторчик, який розганяє тепле повітря по салоні. Хрипів, хлюпотінь і тріску в його роботі не передбачено, тому слід випробувати пристрій, прогнавши його на всіх режимах роботи та уважно прислухаючись до звуків, що доносяться із патрубків системи вентиляції. Якщо ніяких сторонніх шумів не виявлено, а сам вентилятор шумить рівно, то машину можна заглушити — проблеми, швидше за все, ховаються під капотом.

Система обігріву салоні в абсолютній більшості машин нерозривно пов’язана з охолодженням двигуна. Антифриз «біжить» по колу, охолоджуючи двигун і передаючи його тепло в салон. І перша з несправностей може бути пов’язана саме з вмістом розширювального бачка: коли рівень антифризу опустився нижче норми, холод в салоні можна подолати, просто доливши рідину до встановленого рівня.

Ще одним винуватцем нестачі тепла може стати повітря в патрубках системи охолодження. Повітряна закупорка згубно позначається на роботі всієї системи охолодження, в тому числі і на діяльності обігрівача.

Третій підозрюваний у нестачі тепла у салоні — термостат. Безпосередньо після запуску двигуна антифриз йде по «малому колу», минаючи радіатор охолодження. Таким чином відбувається швидкий прогрів силового агрегату. Коли це відбувається, термостат відкриває дорогу охолоджуючій рідині в «велике коло», частиною якого є і салонна «пічка».

Це теорія. На практиці ситуація виглядає так: через бруд та іржу, яка за тривалий час накопичується в системі охолодження, заслінка термостата втрачає рухливість. «Померлий» термостат може ганяти антифриз як по «малому колі», не пускаючи його в радіатор салонного обігрівача, так і по «великому колу».

В останньому випадку двигун, а разом з ним і необхідна для доставки тепла в салон ОЖ, буде грітися дуже довго. Рішення одне і єдине — заміна термостата і антифризу відповідно.

На закінчення зауважимо, що регулярна діагностика і рання локалізація проблем з опаленням салону дозволить ліквідувати їх з найменшими втратами. Втім, це правило стосується абсолютно всіх вузлів та частин автомобіля.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net