Прогрес

Чому під час відкриття рота людина відчуває клацання щелепи

Клацання або хрускіт щелепи свідчить про наявність проблеми із СНЩС.

Стоматологи відзначають, що багато людей не звертають увагу на таке явище, як клацання під час відривання рота. Деякі люди й зовсім ставляться до нього з гумором. Тоді як клацання й хрускіт можуть призвести до того, що людина зовсім не зможе говорити та їсти, інформує Ukr.Media.

Як влаштований СНЩС

Ця абревіатура означає скронево-нижньощелепний суглоб — єдиний у нашому організмі парний суглоб: він складається з двох головок і скроневих ямок, у яких ті розташовуються. Між головкою і ямкою знаходяться суглобовий диск і синовіальна рідина, оточені зв’язками та м’язами.

Коли ми жуємо або говоримо, верхня щелепа залишається у нерухомому стані, а вгору-вниз рухається нижня завдяки м’язам і суглобу. Якщо все гаразд, то цей процес — безшумний. Але при ушкодженому суглобі, розтягнутих зв’язках і спазмованих м’язах, у суглобі при відкриванні рота виникають коливання повітря, через що з’являється характерний хрускіт або клацання.

Якщо симптом залишити без уваги, то до цих явищ можуть додатися біль і труднощі під час відкривання рота — у занедбаному стані вийде розтиснути щелепи максимум на два-три сантиметри. У найбільш важких випадках виникає вивих суглоба нижньої щелепи, і тоді не обійтися без операції на СНЩС.

Чому клацає щелепа: прикус і відсутність зубів

Причини, які призводять до порушення роботи СНЩС, можуть бути такими:

Порушення прикусу

Для СНЩС зуби та прикус є опорою. Якщо прикус нерівний, то м’язи та зв’язки не зможуть довго виконувати компенсаторну функцію. Через надмірне навантаження порушується рівновага у жувальному апараті, що призводить до болю. У цьому випадку необхідно виправляти прикус і допомагати своїй щелепі.

Відсутність зубів

Менше зубів — слабкіша опора. Через неправильне зімкнення щелепи змінюється прикус і може виникнути асиметрія обличчя.

Вроджені скелетні деформації

Характерна ситуація: нижні зуби насуваються на верхні, і навпаки. У цьому випадку необхідна ортогнатична операція. Комплексне лікування проводять ортодонт і щелепно-лицьовий хірург.

Лікування клацання і хрускоту щелепи

Запальний процес у суглобі небезпечний, у тому числі тим, що враженими можуть бути ще й трійчастий нерв та вухо. Як підсумок — сильний біль в зоні обличчя і порушення слуху. Спазм жувальних м’язів при порушенні роботи суглоба може відбитися на м’язах шиї та викликати проблеми з хребтом.

Ефективне лікування можуть забезпечити стоматолог-ортопед, ортодонт і щелепно-лицьовий хірург. Діагностика містить оцінку прикусу, тривимірну комп’ютерну томографію, вивчення скронево-нижньощелепного суглоба і т. д.

Фахівці відзначають, що у багатьох випадках впоратися із запаленням і болем допомагають спеціальні ортодонтичні капи. Вони виготовляються індивідуально і розвантажують СНЩС. Їх потрібно носити кілька годин на день (деколи їх надягають на ніч), щоб самопочуття помітно покращилося.

Медики вказують на те, що сьогодні в інтернеті можна знайти описи різних видів гімнастики, які нібито допомагають від болю і клацань. Лікарі не рекомендують їх робити, оскільки існує ризик ще більшого пошкодження суглоба.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net