Men's & Women's

Чому система автоматичного виключення двигуна «старт-стоп» при зупинці марна і навіть шкідлива

Чим небезпечна опція «старт-стоп» для мотора.

Впроваджувана практично всіма автовиробниками система «старт-стоп», яка автоматично вимикає мотор на час стоянки на світлофорах, марна для екології та погіршує дорожню ситуацію в містах, інформує Ukr.Media.

У свій час системи «старт-стоп» для двигунів машин стали з’являтися під гаслами економії палива і боротьби за екологію. Проте предметне вивчення питання говорить, що «старт-стоп», за великим рахунком, — не більш ніж маркетинговий хід, який має мало чого спільного з екологією.

Перші крамольні думки на цю тему стали закрадатися в голову автора цих рядків, коли він звернув увагу на індикацію на приладовій панелі в одному з великих потужних преміальних кросоверів, який опинився на редакційному тест-драйві. Кожен раз, коли водій глушить мотор цієї машини та збирається їхати, вона повідомляє йому: скільки саме бензину було зекономлено з моменту останнього «обнулення» тахометра. Щоб потішити господаря, який розщедрився на систему «старт-стоп».

Після закінчення тест-драйву з’ясувалося, що під час нього екологічна система машини зуміла вберегти від спалювання в циліндрах щось близько 0,5 літра бензину. Приблизно за 1700 км пробігу при середній витраті палива на рівні 12-13 літрів на 100 км. Збереження якихось жалюгідних півлітра при спалених понад 210 літрах це навіть не смішно, це всього лише 0,25% — на рівні похибки вимірювань.

І заради такого результату варто терпіти «затики» на кожному світлофорі — перш ніж машина рушить з місця?

Варто зауважити, що якщо подібне додаткове зволікання, допустить хоча б половина транспортних засобів на якомусь київському перехресті в годину пік, через 30 хвилин все закінчиться добротним затором. Через який згорить куди більше зайвого палива, ніж заощадять хвалені «старт-стопи» авто, що потрапили в такий дорожній колапс. Нагадаємо, що в пробці будь-який «старт-стоп» досить швидко відключається і перестає глушити мотор при зупинках з метою підзарядити акумулятор. Адже кондиціонер і «музика» при неробочому двигуні дуже швидко виснажують запас електрики.

Яка вже тут екологія, якщо можна в якийсь момент просто не завестися!

А, як показує практика, за марну систему «старт-стоп» автовласник заплатив автовиробникові зайві гроші. І акумулятор для машини з такою системою підійде не кожен, а дорогущий гелевий, наприклад.

І мастило в її мотор заллєш тільки спеціальне. Тут підійде лише таке, яке переносить потрапляння підвищеної кількості бензину. Річ у тім, що при кожному запуску двигуна «живий» бензин проникає в масляний картер. По ідеї, з часом звідти випаровується. Але коли запуски двигуна відбуваються майже безперервно, на кожному світлофорі, часу на випаровування просто немає і паливо в мастилі присутнє постійно та у великій кількості, різко знижуючи якість мастила.

Питається: і навіщо тоді взагалі виробникам зв’язуватися зі «старт-стоп», від якої, як з’ясовується, суцільні проблеми? А потім, що в боротьбі за гаманець покупця всі маркетингові засоби хороші. У тому числі така болюча для багатьох тема як «економія палива та екологія»!

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net