Прогрес

Чому з настанням темряви Місяць починає світитися?

Вчені дали відповідь на це питання.

Багато хто задається питанням: чому світить Місяць? Завдяки ученим, є відповідь на це питання. Можливо, для когось це стане розчаруванням, але Місяць не світиться, а лише відбиває світло від головної зірки у всесвіті — Сонця. Розглянемо докладніше тему світіння, розібравши процес і приділивши увагу кільком цікавим фактам, інформує Ukr.Media.

Причини світіння Місяця

Як було сказано, супутник не є джерелом світла, а лише відбиває його. Але як кам’янисте небесне тіло без атмосфери може робити це? Відповідь проста — виявляється, місячний ґрунт на 50% складається зі скляних фракцій. Серед каменів можна зустріти багато скляних куль, деякі з яких мають абсолютно круглу поверхню. Саме тому Місяць працює в якості відбивача.

Цікавий факт : щоб досягти поверхні Землі, місячному світлу буде потрібно близько 1,26 секунди.

Яку кількість світла відбиває Місяць?

Об’єкти, що знаходяться в космосі, характеризується такою величиною, як «альбедо». Вона показує, наскільки добре об’єкти здатні відбивати сонячне світло. Наприклад, відомо, що скло має високе альбедо, а земля — низьке.

У порівнянні з іншими тілами в космосі, Місяць має дуже низьке альбедо. Це пояснюється великою кількістю нерівностей і ґрунтом на поверхні супутника. Він здатний відбивати лише 12% сонячних променів, але цього цілком достатньо, щоб опромінювати нашу планету великою кількістю світла.

У повню супутник здатний відбивати більшу кількість сонячних променів, тому його можна бачити навіть в денний час доби.

Цікавий факт: астрономам під час повного місяця доводиться зупиняти свої дослідження, тому що місячне світло сильно заважає працювати.

Під час супермісяця, коли Місяць виглядає на 14% більше, ніж зазвичай, світіння стає на 30% яскравіше, ніж зазвичай. Це відбувається, коли Земля знаходиться максимально близько до свого єдиного супутника.

Також існує ще одне обґрунтування яскравого світіння Місяця. Воно пояснюється ефектом Зелігера, суть якого полягає в тому, що яскравість твердої шорсткої поверхні різко збільшується, якщо джерело світла знаходиться прямо за спостерігачем. Простіше кажучи, якщо в нічний час доби встати під ліхтарем, то світло, що виходить від нього, буде здаватися яскравіше, ніж насправді.

Який колір має місячне сяйво?

У різний час місяця і року місяць має різний колір, з чим це пов’язано? Ця ілюзія виникає в результаті ефекту Пуркіньє, коли людське око сприймає кольори по-різному через ступінь освітленості інших об’єктів.

Ось кілька прикладів різного світіння:

Місячне світло навколо повного місяця здається блакитним.
Під час затемнення супутник набуває червоний колір.
У повню має або світло-блакитний колір, або світло-жовтий.
Цікавий факт : в нашому столітті ми бачимо набагато менше місячного світла, ніж бачили всі наші предки.

Чому Місяць має різні ступені світіння?

Вся справа в фазах, які проходить Місяць за час обертання навколо Землі, а Земля навколо Сонця. Всього їх 8: молодий місяць, зростаючий місяць, перша чверть, Місяць на зростанні, повний місяць, щербатий Місяць, третя чверть, щербатий Місяць. Саме в цей час світло падає на супутник під різними кутами.

У фазі першої чверті та останньої, висвітлюється тільки половина поверхні, що звернена до Сонця. В цей час планета знаходиться рівно посередині до Сонця і Місяця, при цьому з Землі відмінно видно вся Місячну поверхню.

Під час фази молодика, її практично не видно, бо Місяць знаходиться між Сонцем і Землею. В результаті виходить так, що одна зі сторін, яка повинна відбивати сонячне світло, звернена в протилежну сторону. Саме тому у ці дні на небосхилі ми бачимо тільки невелику частину Місяця — серп.

Цікавий факт : щоб пройти повний цикл, супутнику потрібно 29,6 дня. Кожна фаза займає приблизно 7,4 дня.

Підводячи підсумок, можна сказати, що Місяць — це відбивач сонячного світла. Сам Місяць не може досить яскраво відбивати сонячне світло, оскільки поверхня лише на 50% складається зі скляних фракцій. Також кількість освітлення змінюється залежно від фази, в якій зараз знаходиться супутник.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net