Прогрес

Чому зуби мудрості називаються саме так, а не інакше

Походження назви цих зубів має декілька версій.

Походження назви «мудрих зубів» викликає багато питань, інформує Ukr.Media. Зуби мудрості з’являються, коли людина набралася достатньо життєвої мудрості? Чи, навпаки, мудрість приходить до людини з появою цих зубів?

Так чому ж зуби мудрості так називаються?

Одна з найбільш об’єктивних версій полягає в тому, що поява цих зубів припадає на вік зрілості людини. За цією версією, людина вступає у фазу дорослішання після 14 років. На цьому відрізку життя відбувається фізіологічний розквіт організму. Всі фізіологічні зміни у цьому віці пов’язані із гормональними змінами, які відбуваються у пубертаті.

Разом із серйозними змінами гормонального фону відбуваються й інші зміни в організмі, в тому числі й прорізування зубів мудрості. Чи можна вважати пубертатний період віком «мудрості та дорослості» — питання спірне. Але, якщо звернутися до історії, то можна пригадати, що у 14-15 років представники різних народів вже створювали родини та народжували дітей. Сьогодні цей вік теж вважається свідомим. У 14-17 років особистість цілком здатна оцінювати свої вчинки, планувати дії та приймати серйозні рішення.

З точки зору біології та психології віком «мудрості» слід вважати період життя з 25 до 35 років. За статистикою, на цьому етапі життя зуби мудрості з’являються найчастіше.

Зуби мудрості прорізуються останніми. До моменту їхньої появи людина вже має певний життєвий досвід і життєву мудрість.

Старовіри

Старовіри вважали, що зуби мудрості з’являються у період, коли людина опиняється під заступництвом духів своїх пращурів. Чим сильніший у людини зв’язок зі своїм родом, тим більше у неї шансів на появу всіх чотирьох «вісімок». У цій версії прорізування зуба мудрості є знаком того, що духи пращурів готові передати людині досвід і знання, накопичені ними за роки земного життя. Поява «вісімок» є своєрідним сигналом того, що людина отримала потужних заступників, мудрість яких забезпечить їй захист у будь-якій життєвій ситуації.

Езотерики

Езотерики теж дають своє пояснення зв’язку між «вісімками» та мудрістю. Вважається, що відсутність зубів мудрості у людини говорить про те, що людина не готова до головних життєвих подій: створення родини, появи стійких поглядів та системи цінностей, набуття свого справжнього покликання. Відсутність зубів мудрості може говорити про підсвідомий страх людини перед життєвими випробуваннями. І навпаки, коли «мудрість» з’явилася у вигляді зубів, це можна вважати готовністю людини до подолання будь-яких перешкод, з якими вона може впоратися завдяки накопиченим знанням і міцному життєвому фундаменту.

Найпростіша версія

Найпростіша версія про те, звідки в зубах мудрість, стосується їх появи на певному відрізку життя людини. Люди, які мислять піднесеними категоріями, вважають що ця назва пояснюється надбанням людиною мудрості «через біль». Дійсно, прорізування «вісімок» майже завжди супроводжується тяжкими стражданнями. Як стверджувалося у стародавні часи багатьма філософами, тільки через біль людина може пізнати справжню мудрість життя і цінність здоров’я.

І, до речі, розмови про те, що поява третіх жувальних зубів або «вісімок» має якусь енергетичну силу, поширені тільки у нашій країні. У США, наприклад, практикується видалення цих зубів відразу ж після їх появи. І про жодну «мудрість» там мова не йде.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net