Економіка

ЄЦБ має намір зберігати ставки на колишніх рівнях як мінімум до кінця першого півріччя 2020 року

Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками червневого засідання залишив ключові процентні ставки без змін і заявив, що має намір утримувати їх на нинішніх рівнях принаймні до кінця першого півріччя 2020 року. Про це пише Vestifinance.

ЄЦБ залишив процентну ставку по кредитах на нульовому рівні. Регулятор також зберіг ставку по депозитах на рівні мінус 0,4% річних, ставку по маржинальним кредитами — на рівні 0,25% річних.

На тлі уповільнення економічного зростання в єврозоні регулятор вирішив продовжити період рекордно низьких процентних ставок.

«Рада керівників має намір продовжувати реінвестувати в повному обсязі основні платежі від погашення цінних паперів, придбаних в рамках програми скупки активів, протягом тривалого періоду часу після дати, коли він почне підвищувати ключові відсоткові ставки ЄЦБ, і в будь-якому випадку до тих пір, поки це необхідно для підтримки сприятливих умов ліквідності і достатньою мірою монетарного стимулювання «, — заявив Центробанк.

ЄЦБ також визначив деталі нової програми цільових довгострокових кредитів для банків.

«Що стосується умов нової серії щоквартальних операцій цільового довгострокового рефінансування (TLTRO III), рада керуючих вирішив, що процентна ставка по кожній операції буде встановлена ​​на рівні на 10 базисних пунктів вище середньої ставки, яка застосовується в ЄВРОСИСТЕМИ за основними операціями рефінансування, протягом терміну дії відповідної TLTRO «, — йдеться в повідомленні.

Однак ставки в рамках програми TLTRO можуть бути нижче, якщо банки дотримуються кредитні квоти. Мінімальна ставка буде на 10 б. п. вище ставки по депозитах, тобто становитиме мінус 0,3%.