Світ

«Це прояв ксенофобії»: МЗС Вірменії про ставлення Баку до вболівальників-вірменів

Заборона на відвідування фіналу Ліги Європи в Баку, поширюваний на вболівальників-вірмен, – це черговий прояв ксенофобії. Про це прес-секретар МЗС Вірменії Анна Нагдалян заявила на брифінгу в Єревані.

29 травня «Арсенал» зіграє з «Челсі» у фіналі Ліги Європи в столиці Азербайджану. Однією з головних інтриг зустрічі, проте, залишається не результат принципової зустрічі, а питання приїзду в Баку футболіста «Арсеналу» Генріха Мхітаряна.

«Якщо азербайджанська сторона дасть відповідні гарантії безпеки, які влаштують і Генріха Мхітаряна, і команду, за яку він грає, то МЗС Вірменії не має нічого проти його участі в матчі в Баку», — сказала Нагдалян.

Що стосується повідомлень про наявність перешкод для присутності вболівальників-вірмен на цій грі, то вони, за словами прес-секретаря МЗС Вірменії, викликають стурбованість.

Якби азербайджанська сторона діяла відповідно до своєї заяви про те, що спорт поза політикою, то МЗС Вірменії привітав би такий підхід.

«Більше того, проявів расизму і ксенофобії не повинно бути ніде. У цьому плані заборона на в’їзд уболівальників з імовірно вірменським походженням-не що інше, як черговий прояв расизму», — зазначила Нагдалян.

На її думку, подібне ставлення ставить під сумнів проведення подібних заходів в Баку. Нагдалян додала, що Вірменія підніме це питання в ході контактів з міжнародними партнерами.

Раніше прес-секретар міністерства закордонних справ Азербайджану Лейла Абдуллаєва заявила, що Мхітарян зможе безперешкодно прилетіти в Баку, і у нього не виникне проблем з в’їздом на територію Азербайджану і перебуванням в країні.

У лондонському клубі побоювалися, що у Мхітаряна можуть виникнути проблеми з в’їздом, так як громадяни Вірменії та інших країн з вірменськими прізвищами вже стикалися з подібними проблемами в минулому. «Арсенал» зажадав гарантій безпеки свого футболіста. Сам Мхітарян раніше двічі пропустив матчі проти азербайджанських команд в рамках розіграшу Кубка Європи.

Источник: AnalitikaUA.net

Аспекты.net