Політика

Ціпрас зажадав визнання геноциду понтійських греків

Греція не вимагає помсти за геноцид понтійських греків, але вимагає справедливості і визнання злочину Туреччиною, заявив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас на зустрічі з понтийскими греками, повідомляє РИА Новости.

Зустріч пройшла у зв’язку зі століттям геноциду, коли сотні тисяч греків були вбиті в Туреччині.

«Те, що сталося між 1914 і 1923 роками, в значній мірі відомо всім грекам. Це глибока рана на тілі еллінізму. Сотні тисяч грецьких християн на Понті були вигнані, зазнавали труднощів. Більшість з них були доведені до смерті організованим насильством, стратами. Все це підтверджується історичними свідченнями і записами», — сказав Ціпрас.

За його словами, це шокуюча людська трагедія.

«Грецька держава не вимагає помсти сьогодні за греків Понта, в пам’ять про загиблих людей. Вона не шукає помсти за їх зникнення. Але ми вимагаємо справедливості. Ми просимо мінімум. Визнання реальних подій, історичних подій усіма»,- сказав прем’єр.

«Я б наважився сказати, що його визнають і наші сусіди, тому що знання історії — найкраща школа для виживання і для того, щоб ці великі рани минулого не відкрилися знову в майбутньому»,- сказав Ціпрас.

Ціпрас повідомив, що вирішив утворити змішану комісію за участю представників уряду та організацій понтійцев, щоб створити тематичний парк в Салоніках і музей в Афінах, присвячені жертвам понтійцев. На факультеті історії та археології університету Аристотеля в Салоніках буде створена кафедра понтійських досліджень, сказав Ціпрас.

Ціпрас повідомив також, що в неділю ввечері, в річницю сторіччя геноциду понтійцев, будівля парламенту буде підсвічено в кольори понтійського еллінізму – червоний і чорний.

У Греції 19 травня відзначається день пам’яті геноциду понтійських греків. Його жертвами, за різними даними, стали від 350 тисяч до мільйона греків.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net