Аналітика

«Цивілізаційна» атака Китаю в умовах глобальної конкуренції — експерт

26 травня з рідкісним візитом Вірменію відвідав глава МЗС Китаю Ван Ін. Цьому передував візит прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна в Пекін, де він брав участь у конференції «Діалог азіатських цивілізацій», провів двосторонні зустрічі на високому рівні. Спостережувана у вірмено-китайських відносинах ця динаміка знову поставила в центр суспільного дискурсу обговорення щодо всесвітньої ролі Китаю і розвитку відносин з ним.

У китайських товарів досить низький рейтинг: вони неякісні, але дуже дешеві. А ось китайські культурні цінності, навпаки, користуються відмінною репутацією, і китайська цивілізація протягом тисячоліть не втрачає свою привабливість.

Ці дві обставини – дешеві товари і висока культура – здається, стали важливими складовими зовнішньої політики нинішнього Китаю, який прагне до ролі глобального актора, вдале поєднання яких відкриває широкі можливості для обслуговування геополітичних інтересів Китаю. Яскравим доказом широкомасштабних претензій Китаю є ініціатива «Один пояс – один шлях», яка передбачає багатомільярдні інвестиції і розвиток інфраструктур у понад 150 країнах і декількох материках.

Природно, Західні країни і, в першу чергу США, з великою обережністю стежать за всім цим і роблять кроки в напрямку запобігання розвитку китайського впливу. За ініціативою США сьогодні США і Китай залучені в серйозну «торгову війну», що негативно впливає також на глобальну економіку. США вважає Китай стратегічним конкурентом і загрозою безпеці, і в боротьбі з ним застосовує також елементи культурного маркування.

У квітні директор з планування політики в Державному департаменті США Кірон Скіннер охарактеризувала конкуренцію між США і Китаєм як: «Це боротьба між абсолютно різними цивілізаціями і ідеологіями», додавши, що холодна війна «боротьба всередині західної сім’ї».

Подібні точки зору коментуються в якості спроб реанімувати теорію «зіткнення цивілізацій», проти чого Китай категорично проти.

Проведення Конференції діалогу Азіатських цивілізацій 15 травня в Пекіні вкладається в рамки цього підходу. Назва форуму вже сама по собі є меседжем. Діалог азіатських цивілізацій у множині вже відкидає тезу про зіткнення цивілізацій. Робиться також натяк на те, що західної цивілізації, зокрема, американської, немає місця в Азії.

У своїй промові на заході президент Китаю Сі Цзіньпін представив Китай в якості відкритої для всіх країн, не представляє загрози, підкресливши, що китайська цивілізація є «відкритою системою», яка постійно перебуває в процесі обміну з іншими культурами. Без озвучування імен, але побічно натякаючи на гасло президента США Дональда Трампа «Америка перш за все», Сі Цзіньпін підкреслив, що жодна країна не може існувати поодинці.

Іншою примітною платформою з підкреслення важливості діалогу цивілізацій є «Форум стародавніх цивілізацій», ініціатором якої стала Вірменія і отримала підтримку Китаю. Третє міністерське засідання цього форуму планується провести в Китаї. У числі представників: Єгипет, Іран, Італія, Болівія, Перу і Вірменія.

Скільки б китайська сторона не стверджувала, що Конфліктам і конкуренції не варто надавати цивілізаційний окрас, однак, просування тези про діалог цивілізацій становить частину «м’якої сили» Китаю. Китай впевнений у своїй цивілізаційній міцності і привабливості, тому в міжнародних відносинах надає такого великого значення цьому фактору. Позитивні очікування, що асоціюються з Китаєм, прокладають шлях для стимулювання експорту китайських недорогих товарів в результаті безпрецедентного економічного зростання. Плюс до цього процес широкомасштабної військової модернізації перетворює Китай в серйозного претендента на всесвітню гегемонію.

Вірменія, яка волею-неволею опинилася в процесі політизації цивілізацій, також повинна спробувати витягти геополітичні і конкретні економічні вигоди, інакше кажучи – капіталізувати свою культурну самобутність, яка в повсякденному житті найчастіше проявляється у вигляді пихате форми самовихваляння з використанням формули «древній і унікальний народ».
Анна Мкртчян

Джерело: Panorama