Світ

«Давид-Гареджі-це Грузія»: скандал через монастир на кордоні з Азербайджаном розгорається

Грузинські активісти првели масштабну акцію на кордоні з Азербайджаном, повідомляє з місця подій кореспондент Sputnik Грузія.

Активісти зібралися сьогодні біля стародавнього грузинського монастиря Давид-Гареджі.

Під гаслом «Давид-Гареджі – це Грузія» активісти споруджували на своєму шляху національні прапори і вийшли до тієї частини монастирського комплексу, яка знаходиться на території, нині підконтрольної Азербайджану. Це монастир Удабно і вежа Чічхітурі. Навколо неї демонстранти влаштували живий ланцюг.

Давид-Гареджі – унікальний комплекс скельних монастирів середньовічної Грузії. Всього їх створили близько 20, вони вирубані у печерах Гареджийського гірського кряжу, протягом приблизно 25 кілометрів. Азербайджанські історики називають монастир «Кешікчідаг» і називають пам’ятником Кавказької Албанії (при цьому дають йому не Албанське, а тюркське назву). У монастирському комплексі збереглися стінні розписи, написи на грузинському, а також На вірменському, грецькому і арабському.

Грузинські активісти кілька разів вимагали безперешкодного переходу кордону для відвідин Удабно і Чичхитури. У відповідь на це, в кінці квітня азербайджанські прикордонники на кілька днів перекрили шлях до цих місць.

Грузинська сторона не раз заявляла про готовність до розміну територій (в обмін на частину комплексу віддати Азербайджану яку-небудь інший прикордонний ділянку), але влада Азербайджану відкидали таку можливість. Між двома країнами досі не закінчена делімітація кордону. Після інциденту в квітні, переговори поновилися, але влада Азербайджану почали прокладати дорогу до монастиря Удабно (щоб підкреслити претензії на нього). Техніку зупинили за кілька десятків метрів від монастиря.У сьогоднішній акції беруть участь священики і прості громадяни. З ранку за ними спостерігають прикордонники двох країн.

«Ми не чекаємо ніяких провокацій. Ми тут, щоб забезпечити безпеку громадян», — сказав заступник начальника прикордонної поліції республіки Теймураз Купатадзе.

У свою чергу, Католікос-Патріарх всієї Грузії Ілія II закликав владу Грузії і Азербайджану вирішити спірні питання так, щоб не постраждали дружні відносини між країнами.

Зазначимо, пам’ятниками Кавказької Албанії в Азербайджані називають і вірменські храми. Тим не менш, на них постійно намагаються знищити релігійну і національну символіку (іншими словами, намагаються знищити культуру, яку самі ж оголошують своєю). Черговий такий приклад, в березні 2019 року, навів дослідник Вірменських пам’ятників Самвел Карапетян. У селі Хрхапор (Хрхапут) Шаумяновского району (на території, під контрольною Азербайджану), в сільській церкві був сколот хрест, а входь до церкви замурований цеглою.