Здоров’я

Денний сон важливий для здоров’я серця — вчені

Вчені стверджують, якщо приділяти час на денний сон один або два рази на тиждень, то це зменшить ризик інфарктів та інсультів.

Нове дослідження показало, що денний сон один або два рази на тиждень може знизити ризик серцевих нападів та інсультів. Про це повідомляє CNN в середу, 11 вересня.

Дослідники з Університетської лікарні Лозанни, Швейцарія, вивчали зв’язок між частотою і тривалістю сну і ризиком ускладнень зі смертельним результатом і несмертельним результатом від серцево-судинних захворювань.

Вчені вели спостереження за 3462 людьми у віці від 35 до 75 років протягом трохи більше п’яти років. Автори звіту виявили, що ті, хто час від часу дрімав — один або два рази на тиждень, від п’яти хвилин до години, — на 48% рідше переносили інфаркт, інсульт або серцеву недостатність, ніж ті, хто не спав.

Наглядове дослідження, яке було опубліковано в журналі Heart Британського кардіоваскулярного товариства, виявило, що такий зв’язок не виникав для більшої частоти або тривалості денного сну.

Дослідники стверджують, що, хоча деякі дослідження були проведені про вплив денного сну на здоров’я серця, багато опублікованих досліджень не враховують частоту або тривалість дрімоти.

«Люди, які сплять один або два рази на тиждень, мають більш низький ризик виникнення серцево-судинних захворювань, тоді як не було виявлено жодного зв’язку для більш частого денного сну», — зазначають автори доповіді.

Навід Саттар, професор метаболічної медицини в університеті Глазго, сказав, що, хоча дослідження було «трохи цікавим», здається, що ті, хто спить один або два рази на тиждень, ведуть більш здоровий або організований спосіб життя, але ті, хто щодня дрімав , ймовірно, були менш здорові.

«Це означає, що перша модель випадкового денного сну є навмисною, а друга — більш регулярного — ймовірно, представляє субклінічне захворювання, пов’язане з більш поганим способом життя. Це могло б пояснити відмінності в ризиках», — сказав Саттар.

Проте, про остаточні висновки говорити поки рано. Зараз вчені говорять, що набагато краще прагнути до регулярного хорошого сну і дотримуватися звичного способу життя, порад про правильне харчування і пристойний рівень активності.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що сон захищає від старіння і розвитку раку.

Також повідомлялося, що Супрун пояснила, чому неможливо «відіспатися на вихідних».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net