Здоров’я

Депутати придумали спосіб знизити вартість ліків на третину

Депутати пропонують усунути недобросовісну патентну монополію.

В Україні можуть істотно подешевшати ліки. Депутати пропонують усунути недобросовісну патентну монополію у фармацевтичній сфері та ввести інструмент паралельного імпорту лікарських засобів, інформує Ukr.Media.

Саме таку мету ставить зареєстрований у Верховній Раді законопроєкт №2089 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності лікарських засобів для громадян» від партії «Голос».

Українське патентне законодавство дозволяє мати виробникам вічні патенти на свої препарати, які обмежують виробництво і продаж дешевших небрендових аналогів. Формально, патент діє 20 років, але фармацевти обходять ці терміни, незначно змінюючи сам препарат. Змінивши колір таблетки та форму випуску з пігулки на краплі, виробник отримує свіжий патент. Їх неформально називають «вічнозеленими».

Таким чином монополісти можуть виставляти такі цінники, які захочуть, при цьому не маючи конкуренції.

«Законодавство дозволяє мати «вічнозелені» патенти, коли компанія може продовжувати дію патенту під штучними приводами. Наприклад, змінює колір таблетки або додають до препарату якісь додаткові властивості й т. д. Цим фармкомпанії граються та отримують надприбутки», — розповіла нардеп Ольга Стефанишина.

У країнах ЄС, наприклад, також діє термін патенту у 20 років, але під патентною охороною не знаходяться методи та способи лікування. Тому по завершенні цього періоду інші компанії також можуть безперешкодно торгувати аналогічними за властивостями препаратами.

Що змінює законопроєкт:

Лікарські засоби перевірять на інноваційність. Якщо модифікації будуть незначними — новий патент не видадуть. Це допоможе побороти практику видачі фейкових патентів, за яким немає ніякої інноваційності.

Запроваджує механізм тимчасового зупинення патенту для «захисту здоров’я населення». Це можливо, наприклад, при епідеміях, під час проведення АТО, інших форс-мажорів. У таких випадках чітко випишуть терміни, на які патент припиняє діяти, обставини його скасування та необхідну кількість доз.

Позбавляє Державний експертний центр невластивої йому функції перевірки патентного статусу лікарського засобу. Це спростить вихід генериків (дешевих, але ефективних аналогів брендових препаратів) на український ринок.

Можна буде ввозити до України й починати проводити всі необхідні робочі процедури по реєстрації генерика ще під час дії патенту на оригінал. Це дозволить генерикам отримати реєстрацію вже на наступний день після припинення дії патенту.

Паралельно з патентом існує ще охорона інформації, що міститься у досьє оригінального лікарського засобу. І це ще один механізм обмеження доступу до ліків, який блокує можливість виходу генерика навіть після завершення патенту. Закон врегулює ситуацію зі зловживанням цим інструментом.

Вводить паралельний імпорт, як інструмент доступу до більш дешевих ліків. Це механізм ввезення оригінального товару, який вже продають в іншій країні, без дозволу власника патенту (виробника). Це сприятиме посиленню конкуренції та як наслідок, зниженню цін в аптеках.

За словами експертів, подібні кроки в країнах Європи у свій час допомогли знизити ціни на багато видів ліків до 20-30%.

Терміни дії патенту у 20 років поки не переглядатимуть — це усталена європейська практика. Але в майбутньому, це цілком можливо, кажуть автори законопроєкту. За їх словами, є всі шанси розглянути та прийняти документ найближчим часом, щоб на початку 2020 року він вже набрав чинності.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net