Соціум

Державний музей Нідерландів готовий купити картину Рембрандта за €165 млн

НидерландыДержавний музей Нідерландів готовий заплатити €165 млн, щоб придбати картину Рембрандта ван Рейна (1606-1669) у французької гілки родини Ротшильдів. Про це повідомляє газета NRC з посиланням на мистецтвознавця з Франції Дідьє Рейкнера, передає ТАСС.

За даними видання, французьке уряд дало музеям країни три місяці на придбання полотна «Прапороносець», яке було виставлено на продаж нинішніми власниками в липні 2018 року. Якщо у Франції його купити так ніхто і не захоче, то Державний музей Нідерландів готовий заплатити необхідну суму за твір мистецтва, датоване 1636 роком, заявив Рейкнер.

За його словами, вкрай ганебним і сумним є той факт, що французька влада за дев’ять місяців не вжили жодних заходів для збереження твори мистецтва в країні і, схоже, не збирається втручатися в ситуацію.

У 2014 році сім’я Ротшильдів домовилася про продаж Державному музею Нідерландів весільних портретів Мартена Солманса і Оп’єн Коппіт, написаних Рембрандтом в 1634 році. Однак невдоволення, піднялося у Франції, і проблеми з ліцензією на вивезення творів мистецтва привели до того, що зрештою французькі та голландські влади спільно придбали картини за €160 млн. Тепер вони по черзі виставляються в Амстердамі і Парижі.

Як зазначає NRC, голландський музей відмовляється коментувати ситуацію з можливою покупкою картини. Витвір мистецтва також не значиться в списку планованих придбань, проте у виданні це пов’язують з відсутністю дозволу на вивезення з боку французької влади.