Економіка

Держборг Японії вперше в історії перевищив $10 трлн

ЯпонияДержавний борг Японії, станом на кінець 2018 фінансового року (31 березня 2019 року) склав майже 1103,4 трлн ієн (більше $10 трлн). Про це йдеться в поширеному в п’ятницю повідомленні міністерства фінансів країни.

Сума японського державного боргу, зазначає у зв’язку з цим телеканал NHK, досягла найвищих розмірів за всю історію країни. Вона зросла майже на $141 млрд з останнього дня попереднього фінансового року.

Держборг більш ніж удвічі перевищує розміри валового внутрішнього продукту країни. Це найгірший показник серед членів «Групи семи», в яку також входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США і Франція.

Головна причина наростання японського держборгу — збільшення бюджетних асигнувань на соціальні потреби у зв’язку з неухильним старінням населення.

Уряд не може покривати тільки за рахунок податків і змушене вдаватися до випуску державних облігацій, які користуються стабільним попитом і вважаються надійним фінансовим інструментом. В даний час на осіб старше 65 років припадає вже більше 28% населення Японії.