Світ

Держдеп: Санкції проти Туреччини «життєздатний» варіант

сшаЕкономічні санкції в зв’язку із запланованою покупкою Туреччиною російської системи С-400 залишаються «дуже життєздатним» варіантом. Про це заявив помічник державного секретаря США з військово-політичних питань Кларк Купер, передає Reuters.

За його словами, Сполучені Штати та інші союзники по НАТО продовжують вести переговори з Туреччиною про вирішення спору. «Пошук рішення все ще знаходиться в межах можливого сьогодні, але введення санкцій також розглядається», — сказав Купер.

Раніше президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Сполучені Штати повинні ретельно подумати, перш ніж вводити санкції щодо члена НАТО. «Я не бачу ніякої можливості для введення санкцій», — сказав Ердоган. Однак, якщо вони це зроблять, «у нас будуть власні санкції».

Вашингтон неодноразово погрожував ввести санкції, якщо Анкара не відмовиться від покупки С-400. Ердоган повідомив, що постачання системи почнеться в першій половині липня.

Однак Купер сказав, що з цього питання не було розбіжностей між офіційними особами США або іншими членами НАТО. За його словами, Сполучені Штати та інші союзники по НАТО як і раніше наполегливо пропонують Туреччині альтернативні системи протиракетної оборони.

У разі придбання С-400, Туреччина може потрапити під дію Закону про боротьбу з ворогом Америки за допомогою санкцій, або CAATSA. Анкару також можуть виключити з програми винищувачів F35.

Навіть незначні санкції США можуть спровокувати чергове різке падіння турецької ліри.

Ердоган сказав, що Туреччина хоче купити ракети Patriot у США, але ця пропозиція ні в якій мірі не можна порівняти з російським. Він також зазначив, що Туреччина звернеться до міжнародних судів з вимогою компенсації у разі виключення з програми по F-35 в разі потреби.