Здоров’я

Дієтологи розкрили секрети правильного харчування

Експерти розповіли, як вибрати фастфуд і не додавати зайвих кілограмів, а також назвали спосіб правильно готувати бутерброд.

У першу чергу фахівці сходяться на думці, що в день потрібно влаштовувати собі прийоми їжі не менше трьох разів, не пропускати їх і обов’язково починати з сніданку. При цьому якщо людина витрачає багато енергії і відчуває почуття голоду, можна влаштувати кілька перекусів.

«Якщо на роботу потрібно приїжджати дуже рано, коли ще не хочеться, то важливо організувати прийом їжі до початку роботи, а не заглушати почуття голоду кількома чашками кави», — цитує ендокринолога Майру Рау «РИА Новости».

Вона додала, що збалансований обід з овочами, злаками і білками допоможе продуктивно працювати і не переїсти під час вечері.

У свою чергу, головлікар клініки» харчування і здоров’я » Дарина Русакова радить думати заздалегідь про повноцінне харчування, а не згадувати про нього тоді, коли прийшов час підкріпитися.

Якщо немає часу на повноцінний обід, то потрібно захопити з собою їжу для перекусу. Для цієї мети добре підійдуть кисломолочні продукти без цукру, несолодкі овочі і фрукти, кажуть фахівці.

На думку лікаря-дієтолога Сергія Обложко, в ритмі великого міста можна не гидувати ресторанами швидкого харчування і знаходити корисне для себе — наприклад, курячі «запчастини» або овочевий салат.

Також медик пропонує звернути увагу на шаурму, в якій з точки зору правильного харчування є все необхідне організму — куряче м’ясо, овочі і некалорійні соуси. При купівлі шаурми він радить просити не додавати в неї масло і не є кінчики, де тісто перекручено в кілька разів.

Розповів Обложко і рецепт правильного бутерброда для контролю ваги. Це висівковий хліб, м’який сир замість масла, шматок буженини або курки і болгарський перець.

Важливо стежити не тільки за їжею, але і за напоями в раціоні, нагадують дієтологи. Вони радять завжди мати при собі пляшку води, особливо в спеку, щоб не допустити зневоднення організму. Крім цього відмінно підійдуть зелений, неміцний чорний і трав’яний чай можна пити чай і каву без цукру.

Як попереджає Майра Рау, слід утримуватися від морсів, солодкої газованої води і квасу. Вона пояснила, що ніяких переваг в порівнянні з водою у цих напоїв немає.

Обкладинка, в свою чергу, радить пити каву не більше разу на день, особливо з молоком і вершками.

«Капучіно, напої з вершками — це калорійне зло. Іноді люди випивають більше калорій, ніж з’їдають. Якщо один раз в день капучино — це не страшно», — сказав він.

За спостереженнями дієтологів, серед росіян є багато поширених міфів про «корисні» продукти, які насправді можуть принести зайві кілограми і проблеми зі здоров’ям. Серед них солодкі йогурти і морозиво, пластівці, крупи і особливо незбиране молоко, при прихованій непереносимості якого можна заробити хронічне запалення в кишечнику.

Експерти радять замінювати молоко на кефір, однак його не варто пити на вечерю: він викликає викид інсуліну, а це може сприяти набору зайвої ваги.

Також лікарі застерегли від захоплення модними дієтами — інтервальним голодуванням, кето-дієтою і детоксами. Рау підкреслює, що ця мода не має відношення до здоров’я і медицини, і при таких експериментах можна нашкодити своєму організму.

На сьогоднішній день найбезпечнішою і позитивно впливає на здоров’я залишається середземноморська дієта, де найголовніший джерело білка — це риба, пояснюють експерти.

«Для жінок по можливості краще не вживати останній прийом їжі. Тому що це може провокувати набряки. Ви вранці прокидаєтеся-плюс 400 грамів», — застерігає Обкладинка.

При цьому лікарі підкреслюють, що головне — спалювати більше калорій, ніж споживаєш. Тому тим, хто веде активний спосіб життя і займається спортом, навряд чи доведеться стежити за зайвими кілограмами.