Соціум

Діжонська схованка: у центрі французького міста знайшли скарб 15 століття

Археологи Національного інституту INRAP оглядали місце біля абатства Сен-Бенін в Діжоні, коли виявили 34 золотих і срібних монети, заховані в підлозі кам’яного будинку.

Будинок був побудований в кінці 15 або на початку 16 століття, і монети були заховані під підлогою біля стіни, пише The History Blog.

З 34 монет було 10 золотих і 24 срібних. Вони були поміщені в невелику бронзову коробку, яка збереглася лише частково через пошкодження в 20 столітті. Також в коробці був кулон з зелено-білою емаллю з золота. Корозія об’єднала монети в один злиток.

Вчені з INRAP змогли відокремити і очистити їх в лабораторії. Вони виявили, що всі монети датуються другою половиною 15 століття і були випущені державами в Італії (Папські держави, Феррара, Мілан, Венеція) і Священної Римської імперії (Брабант, Савойя, Пфальц). Найстаріша золота монета випущена Брабантом між 1432 і 1 467 роками. Найновіша — золота монета, випущена папою Інокентієм VIII (1484-1492). Їх стан говорить про те, що вони були заховані до того, як були відправлені в оборот.

Цікаво, що в скарбі з Діжона є тільки одна французька монета, випущена королем Людовиком XI. Італійські монети домінують, в основному це срібні монети з Мілана.

Дослідники повідомляють, що скарб є значною нумізматичну цінністю, оскільки з представлених в ньому монет відомі лише в невеликій кількості примірників. Точні зображення правителів на цих монетах «свідчать, особливо серед італійських князів, про сильну персоналізації іконографії, частково успадкованої від Римської імперії».

Кулон, який знайшли в скарбі, — це весільний медальйон. Він складається з двох ініціалів (V і C), з’єднаних золотим шнуром. Це був популярний тип прикрас в пізньому середньовіччі і часто зустрічається у весільному портретного живопису. Це красива прикраса, але не з дорогих матеріалів, які можна побачити на аристократичних портретах. Це говорить про те, що власники скарбу були багаті, але не входили до найвищих верств аристократії. Вони могли бути дрібним дворянством або представниками буржуазії.