Аналітика

Для гривні найближчим часом буде несприятлива ситуація — фінансист

Дешевим долар буде недовго: експерти дали прогноз курсу валют, повiдомляе gazeta.ua.

Курс долара може зрости восени. Однак подорожчання буде не таким відчутним, як торік, каже аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб.

«До кінця року курс буде нижче закладеного у держбюджеті. Трохи гіршою стане зовнішня кон’юнктура, можуть скоротитися світові ціни на руду, чорні метали та аграрну продукцію. У той же час збережеться попит нерезидентів на облігації внутрішнього державного займу. А до кінця року буде узгоджена нова програма з МВФ. Однак час надходження першого траншу за новою програмою не має принципового значення. Долар до кінця року не перевищить 27 гривень», — пояснює аналітик, передає Сегодня.

За словами фінансиста Олександра Мартиненка, для гривні найближчим часом буде несприятлива ситуація.

«Світові економічні та політичні ризики можуть незабаром призвести до нового охолодження фінансових ринків, а внутрішньоукраїнські ризики будуть додатковим стримуючим фактором для інвесторів в ОВДП», — пояснює він.

У другому півріччі уряд має погасити близько 79 млрд грн за гривневими ОВДП. Водночас 11 млрд грн треба покрити вже у серпні.

«Сезонне зростання попиту на валюту від імпортерів і платників валютних дивідендів візьме своє. Ми очікуємо до кінця року курс 28,5 гривень за долар», — говорить Мартиненко.