Соціум

До списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включили Вавилон

Ірак протягом практично трьох десятиліть докладав зусиль, щоб Вавилон був внесений до списку ЮНЕСКО.

Стародавнє місто Вавилон, розташоване на території сучасного Іраку, включено до списку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Таке рішення прийнято у п’ятницю, 5 липня, на 43-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини, що проходить у Баку, повідомляється у Twitter організації.

Ірак протягом практично трьох десятиліть докладав зусиль, щоб Вавилон був внесений до списку ЮНЕСКО.

Вавилон — одне з міст Стародавньої Месопотамії, що розташовувалося в історичній області Аккад. Він був важливим політичним, економічним, культурним і релігійним центром Стародавнього світу.

Стародавнє місто було столицею двох видатних царів стародавності — Хаммурапі (1793-1750 до н.е.), який ввів один із найперших у світі звід законів, і Навуходоносора (605-562 до н.е.), який створив Висячі сади Вавилона, що вважаються одним із Семи чудес світу.

Зараз руїни міста розташовані за 90 км на південь від Багдада. Їх територія становить 10 кв. км. Були проведені археологічні розкопки лише 15% від загальної території.

Вавилон був оголошений археологічною пам’яткою у 1935 році.

Раніше мер Венеції Луїджі Бруньяро звернувся до ЮНЕСКО, щоб внести Венецію до списку історичної спадщини, що знаходиться під загрозою.