Аналітика

Домінік де Вільпен: Вірменія має дуже сильне географічне положення і історичну спадщину

Вірменія може зміцнити роль моста між ЄС, Росією, Азією, Китаєм — вважає екс-прем’єр Франції.

Вірменія має дуже сильне географічне положення і історичну спадщину, і це дозволяє їй грати роль моста між різними організаціями і країнами, заявив прем’єр-міністра Франції 2005-2007 рр. Домінік де Вільпен.

«Ми не повинні недооцінювати той факт, що всі ці організації — ЄС, Росія і Китай — зазнають серйозних змін. Одна з сьогоднішніх труднощів полягає в тому, щоб різні гравці розуміли, що відбувається в цих різних регіонах », — заявив він в суботу на прес-конференції в рамках проходить в Діліжане Summit of Minds, відповідаючи на питання про те, чи може Вірменія грати роль моста між Європою, Росією та Китаєм.

Вільпен заявив, що не впевнений в тому, чи є у ЄС є конкретне розуміння того, що відбувається в Росії і сусідніх країнах.

«Те ж саме з Китаєм. Я бачу, тому що я багато подорожую по цих місцях, я бачу все більше інтелектуальних бар’єрів. Я бачу все більше і більше страху, я бачу все більше і більше недовіри між цими партнерами. Ось чому я захищаю ідею G4, тому що вони несуть велику відповідальність перед своїми людьми. Я вірю, що Вірменія, у якій хороші відносини з усіма ними, може зіграти роль моста», — підкреслив він.

Екс-прем’єр Франції вважає, що одним з найбільш цікавих напрямків для Вірменії є розвиток світової культури.

Саме тому, за його словами, Summit of Minds є символом викликів для Вірменії.

«Є дуже серйозні виклики, рішення яких у найближчі роки зміцнить роль Вірменії в якості моста. По-перше, культура — це особливе утворення, інновації. Президент (Саркісян — ред.) Говорив про зростання міжнародних інвестицій в цю сферу, і я вірю, що в найближчі роки інновації та освіту зміцнять позиції Вірменії», — сказав він.

Другим фактором, на думку Вільпена, є важливість культури обміну в світі за допомогою туризму.

«У вас прекрасна країна, у вас є великі можливості розширити сферу туризму, але я повинен сказати, що розвиток туризму — це непросте завдання. Багато країн в останні десятиліття упустили свою можливість стати хорошою країною для туристів. Я являюсь членом Alliance of the mountain в Китаї, і я бачив, як вони дбайливо, з повагою ставилися до місцевої культури і місцевій економіці, коли реалізували туристичні проекти», — підкреслив він.

У зв’язку з цим політик закликав ніколи не забувати, що туризм був головною проблемою Куби.

«Я бачив, як в 50-е Куба через туризму перетворилася в пекельне місце. Тому поважайте природу, поважайте людей, відбирайте проекти. Це буде дуже складно в найближчі роки через те, як багато людей з великими грошима прийдуть до вас з проектами. Тому я вважаю, що, якщо ви підете по шляху культури і розвитку, я думаю, що Вірменія зміцнить роль моста між ЄС, Росією, Азією, Китаєм», — резюмував він.

Щорічно проводиться у французькому місті Шамоні Summit of Minds в цьому році 7-9 червня вперше проводиться в Вірменії, яка стала першою країною, що приймає цей захід за межами Шамоні.

У заході брали участь понад 100 авторитетних вірменських і зарубіжних політичних і військових діячів, вчені і аналітики, бізнесмени і підприємці.

В рамках саміту заплановано ряд тематичних обговорень, в ході яких учасники торкнуться геополітичних процесів в Європі і на Близькому Сході, питань високих технологій і управління, штучного інтелекту, цифрової економіки.