Здоров’я

Дослідники: Люди, які страждають безсонням, не можуть забути погані ситуації в житті

бессонницаДослідники з в Нідерландського інституту нейробіології встановили, що безсоння може бути викликана перш за все невдалої нейтралізацією емоційного стресу, повідомляється на сайті інституту. Причини безсоння, швидше за все, криються не в області мозку, яка регулює не сон, а в тій частині, яка відповідає за емоції, пишуть вчені в статті, опублікованій в журналі Brain.

Якщо людина зробив помилку, за яку йому стало дуже соромно або через яку він відчув сильний стрес, на наступний день вона не буде здаватися йому такий катастрофічно жахливою. Тільки якщо людина не страждає безсонням, вважають нідерландські нейробіологи.

До такого висновку вченим допоміг прийти експеримент. Вони попросили учасників знову пережити свій самий ганебний досвід за останні десять років — і в цей час стежили за допомогою МРТ за активністю їхнього мозку. У людей, які не відчувають труднощів зі сном, ці переживання відкладалися як «нейтралізовані» спогади. Чого не можна було сказати про людей, які страждають безсонням. Цей результат дозволяє припустити, що безсоння може бути викликана перш за все невдалої нейтралізацією емоційного стресу. Він також пояснює, що безсоння є основним фактором ризику розвитку розладів настрою, занепокоєння і посттравматичного стресу.

Нові результати пояснюють недавню знахідку тієї ж дослідницької групи, яку вони описали в статті, нещодавно опублікованій в журналі Sleep. У цьому дослідженні вчені попросили учасників заспівати в караоке. Навушники не дозволяли їм чути власний голос і знаходити правильну висоту звуку. Їх спів було записано — і цей запис пізніше дали послухати учасникам. Випробовувані відчували сильний сором, коли слухали своє недобре спів. Але коли вони послухали запис ще раз після хорошого нічного сну, вони більше не відчували себе засмученими. Вони буквально позбулися страждань. По крайней мере, ті, які спали добре. Ті ж, хто не міг заснути вночі, і на наступний день були засмучені поганим виконанням пісні.

Джерело: nin.nl