Світ

Дослідники назвали місця на планеті, де ніхто не живе

У деяких геотермальних озерах Східно-Африканської рифтової долини життя просто неможливе.

Ми звикли, що життя проб’ється де завгодно, нехай хоча б у вигляді бактерій і архей: серед них є ті, які живуть у дуже кислому або лужному середовищі, ті, які виживають при великій концентрації солей або при дуже високій температурі (наприклад, архея Methanopyrus kandleri здатна витримувати 116-122 °С). Нас уже не дивує різноманітність підземної біосфери — рік тому ми писали, що різноманітність бактерій і архей, які живуть під землею при екстремальних умовах, перевершує різноманітність їх наземних родичів, інформує Ukr.Media.

Але при цьому на землі є місця, де не живе ніхто — ні бактерії, ні археї, ні тим більш рослини з тваринами. Одне з таких місць — озера Східно-Африканської рифтової долини, розташоване на території Ефіопії. Вода в них надзвичайно кисла через вулканічні гази, які пробиваються крізь дно (pH тут може опускатися до 0); вода в них також дуже солона (концентрація солі може доходити до 50%) і гаряча — із-за вулканічної активності та гарячих джерел. Поєднання кислотності, солі та температури робить деякі з геотермальних озер повністю непридатними для життя — тим більше непридатними, що в них особливо багато солей магнію, який пошкоджує клітинні мембрани. Дослідники з французького Національного центру наукових досліджень разом з колегами з Іспанії повідомили, що їм не вдалося знайти в цих озерах ніяких слідів життя (хоча у водоймах по сусідству, де умови були хоч трохи м’якше, можна було знайти деяких архей).

Інший випадок мертвої землі — льодовик Шеклтона в Антарктиді. В деяких місцях тут ґрунт позбавлений снігу і льоду, і протягом сотень і тисяч років витримує дуже холодні та дуже сухі антарктичні вітри. Дослідники з Колорадського університету в Боулдері брали зразки цього ґрунту і намагалися виростити якісь мікроорганізми, які могли б у ньому жити; крім того, мікроби намагалися шукати по ДНК (тому що далеко не будь-які мікроби можна виростити в лабораторній культурі); крім того, в самому ґрунті намагалися побачити ознаки обміну речовин, додаючи в нього радіоактивну помічену глюкозу — глюкозою можуть харчуватися дуже багато мікробів, і, якби вони там була, радіоактивний ізотоп вуглецю з глюкози з’явився б у вуглекислому газі. У голій землі ніякого життя виявити так і не вдалося, хоча в сусідніх ділянках, де лід був, у ґрунті жило безліч бактерій і грибів. Очевидно, відкрита земля була надто висушена, щоб там міг хтось прижитися.

Можливо, що мертві місця на землі не обмежуються льодовиком Шеклтона та озерами Східно-Африканської рифтової долини. З іншого боку, клімат змінюється, вулкани засипають, мікроби, як і всі живі організми, поступово еволюціонують, так що ці «острівці безжиттєвості» в майбутньому цілком можуть дати притулок кому-небудь живому.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net