Прогрес

Дослідники назвали нову небезпеку для клімату Землі

климатВчені Прінстонського університету в США з’ясували, що тектонічні процеси можуть приводити до глобальних змін клімату. Зіткнення індійського субконтиненту з Азією 50 мільйонів років тому знизило температуру морських вод і призвело до насичення океанів киснем, що змінило умови існування живих організмів. Стаття з результатами наукової роботи опублікована в журналі Science, повідомляє Лента.ру.

Дослідники проаналізували ізотопний склад раковин форамініфер, щоб визначити концентрації азоту в океані в період від 70 до 30 мільйонів років тому. Скам’янілі останки раковини одноклітинних організмів були зібрані в північній і південній частині Атлантичного океану, а також на півночі Тихого океану.

Азот є ключовим компонентом органічних речовин, що складають метаболізм живих організмів. Лише деякі істоти — наприклад, ціанобактерії — здатні фіксувати атмосферний азот, перетворюючи його в біологічно доступну форму. Сам хімічний елемент має два стабільних ізотопи — N-15 і N-14. Їх співвідношення в відкладеннях відображає рівень кисню в морській воді того часу, оскільки при океанської аноксии (нестачі кисню) відбувається втрата фіксованого азоту з переважним виділенням N-14.

Виявилося, що через 10 мільйонів років після вимирання динозаврів, 56 мільйонів років тому, співвідношення вуглецю-15 і вуглецю-14 було високим, що вказує на дефіцит кисню. Це могло пояснюватися глобальним потеплінням, оскільки в теплій воді кисень погано розчиняється. Однак 55 мільйонів років тому стався стрибок в концентрації кисню, при цьому клімат залишався теплим, що свідчить про іншу причину.

В цей же час Індія починає стикатися з Азією, що в кінцевому підсумку призвело до зникнення моря Тетіс. До цього уздовж морського шельфу на середній глибині формувалися теплі і солоні шари морської води через те, що в цій зоні, яка характеризується субтропічним кліматом, випаровування переважало над опадами. Ці умови сприяли аноксии. Тектонічні процеси призвели до зникнення шельфу і насиченню морських вод киснем.

Раніше вчені Орегонського університету з’ясували, що 2,4 мільярда років тому стався швидкий підйом суші з Світового океану і глобальна зміна клімату. Поява великої площі суші сприяло збільшенню альбедо — здатності відбивати сонячні промені. Інтенсифікація процесів вивітрювання призвела до споживання великої кількості вуглекислого газу в атмосфері, що порушило радіаційний баланс Землі. Це, в свою чергу, викликало серію льодовикових періодів 2,4-2,2 мільярда років тому і підвищення концентрації кисню.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net