Прогрес

Дослідники розповіли, яких людей комарі люблять кусати найбільше

Близько 20 відсотків людей комарі люблять кусати більше за інших, — говорить професор Джонатан Дей, медичний ентомолог з Університету Флориди, який займається вивченням комарів вже більше 10 років. Інші вчені стверджують, що одна людина з 10 приваблює комарів особливо. Самкам комарів потрібна наша кров, щоб отримати білки, які необхідні для розвитку яєць (а не тому, що вони голодні), і, очевидно, кров деяких обраних на смак для них підходить більше. Чому? Наука дає вичерпну відповідь на це питання, інформує Ukr.Media.

Група крові

В одному з досліджень вчені виявили, що комарі майже в два рази частіше сідають на шкіру людей з групою крові 0 (I), ніж на володарів групи А(II). Володарі групи В(III) опинилися посередині між 0 і А. Є ще один критерій, який може мати вирішальне значення для жіночої особини комара. Близько 85 відсотків людей посилають хімічний сигнал через шкіру, показуючи, яка у них група крові. Решта 15 відсотків цю інформацію не розкривають таким чином.

Одяг

Хоча це може здатися дивним, комарі, які шукають жертв в розпал дня, в основному, керуються візуальними сигналами. Вони звертають увагу на людей, одягнених у темні кольори: чорний, темно-синій або червоний. Крім того, реагують на рух.

Дихання

Як тільки комар бачить нас, він слідує підказкам аромату, також може визначити місцезнаходження жертви тільки по запаху — його приваблює вуглекислий газ, який ми видихаємо. Вони відчувають його на відстані 50 метрів! Тому люди, які більше видихають цього газу, більш уразливі до укусів, особливо це стосується більш високих і огрядних людей. Із-за цього дорослих кусають частіше, ніж дітей. Також люди з більш швидким метаболізмом виділяють більше вуглекислого газу.

Вагітність

За оцінками дослідників, вагітні жінки приваблюють в два рази більше комарів, ніж звичайні люди! Причина? Вагітні жінки видихають на 21 відсоток більше вуглекислого газу, ніж багато хто з нас, а також температура тіла вища приблизно на 0,5 градуса C. Цього досить, щоб стати приманкою для комарів.

Температура тіла

Підвищена температура тіла є ще одним важливим фактором, що приваблює цих нестерпних комах. І це стосується не тільки вагітних жінок або людей з високою температурою, але і тих, хто займається спортом (при цьому підвищується обмін речовин і теплообмін). Тому, якщо у вас є бажання бігати по парку або лісі, ви повинні прийняти це до уваги.

Запах поту

Комарі також реагують на хімічні речовини, що виробляються нашим тілом. Їх особливо приваблює суміш молочної кислоти, аміаку та інших сполук, присутніх в поті людини. Найбільше потіють ті, хто займається спортом або працюють фізично, а також люди з надмірною вагою.

Гени

Склад нашого поту індивідуально регулюється генетичними чинниками, і саме вони можуть в значній мірі вирішити, чи станемо ми «домашніми тваринами» для комара. Є багато елементів, які впливають на привабливість людини для комарів, і аж 85 відсотків з них має генетичну основу.

Вони з більшою ймовірністю кусають людей з високим рівнем стероїдів і холестерину на поверхні шкіри (але не обов’язково тих, у кого рівень загального холестерину вище). Зараз дослідники з’ясовують, які гени можуть бути відповідальні за те, що комарі відчувають до нас потяг. Експеримент полягає в перевірці того, як комахи реагують на спітнілі шкарпетки, які належать самотнім і двійнятам. Виходячи з цього, вони хочуть вибрати речовини і ключові гени.

Алкоголь

Одне дослідження показало, що вживання алкоголю робить нас більш привабливими для комарів. Причина цього не зрозуміла — це не вміст етанолу в поті або підвищена температура. Однак, якщо ви хочете уникнути укусів, ви повинні обходитися без пива під час вечірки в саду.

Бактерії

Для комарів деякі бактерії, що населяють поверхню нашого тіла, також привабливі. Дослідження показали, що шкіра для комарів більш приваблива де живуть бактерії, які належать до кількох видів, ніж та, на якій мешкає велика різноманітність видів. Слід також підкреслити, що ці комахи люблять середовище, де багато бактерій — чим більше, тим краще. Можливо, саме тому вони частіше атакують щиколотки і ступні, де мікробів зазвичай багато.

Жінки

Комарів також привертає естрадіол — жіночий гормон з групи естрогену. Жінки більше приваблюють комах, ніж чоловіки? Професор Джонатан Дей з Університету Флориди вважає, що ця дія компенсується більшою масою тіла у чоловіків і тим, що вони виділяють більше вуглекислого газу. Тим не менш жінки з підвищеним рівнем естрадіолу повинні приваблювати більше комарів.