Здоров’я

Дослідники виявили новий метод лікування черепно-мозкової травми

Дослідники з Імперського коледжу Лондона і Майнцського університету імені Йоганна Гутенберга виявили метод запобігання пошкоджень тканин мозку після черепно-мозкової травми (ЧМТ). Як виявилося, впоратися з цим завданням може газ ксенон, застосовуваний як засіб для інгаляційного наркозу.

У рамках експерименту гризунів з ЧМТ розділили на дві групи: одна група лікувалася ксеноном, а інша — отримувала газ-плацебо. В контрольну групу були включені здорові миші, які періодично піддавалися дії загального наркозу. Спостереження за піддослідними гризунами велися протягом 20 місяців.

З’ясувалося, що у гризунів з ЧМТ, які отримували газ-плацебо, з плином часу розвивалися когнітивні порушення. Тим часом мишам, які лікувалися ксеноном, вдалося уникнути таких згубних наслідків травми. Крім того, у піддослідних гризунів з першої групи очікувана тривалість життя була такою ж, як у гризунів з контрольної групи.

Обстеживши мозок мишей, вчені встановили, що ксенон не тільки знизив запалення тканин мозку, але і забарився дегенеративні процеси в гіпокампі. Фахівці сподіваються, що зроблене відкриття знайде застосування в лікуванні черепно-мозкових травм у людей.

Результати дослідження були опубліковані в журналі British Journal of Anaesthesia.