Прогрес

Дослідники визначили, як папороть накопичує токсичний миш’як в своєму листі і не вмирає

Дослідники визначили три гена, які папороті птерис стрічковий накопичувати токсичний миш’як в листі і залишатися живим, — пише sciencenews.org з посиланням на Current Biology. Поки нема інших рослин або тварин, які так само можуть запасати важкий метал.

Папороть переносить миш’як — існуючі в грунті арсенати — від коренів до втеч. Там три гена створюють білки, які допомагають миш’яку потрапляти в вакуоль — простір в центральній частині клітини, де миш’як секвестрируется, як з’ясували вчені.

Один білок, GAPC1, потрапляє на арсенат, можливо, утримуючи його від пошкоджень під час подорожі. Інший, OCT4, мабуть, допомагає арсенату перетинати мембрани, а третій білок, GSTF1, перетворює його в арсеніт — форму миш’яку, що зберігається в рослині. За словами Джоді Бенкс — ботаніка з Університету Пердью в Уест-Лафайетті (штат Індіана), і її колег, перебудова генів привела до загибелі рослин при впливі миш’яку.

Ці папороті вже використовуються для видобування миш’яку з грунту в деяких забруднених районах. «Це займає багато часу, але це дійсно дешево», в порівнянні з мільйонами доларів, в які обходиться вилучення забрудненого ґрунту і її очищення, каже Бенкс. В одному з попередніх досліджень папороті висмоктували близько половини миш’яку в сильно забрудненому ґрунті за п’ять років.

Птерис стрічковий є полутропіческім рослиною і не може рости круглий рік. Але об’єднання його генів з іншими рослинами може дозволити використовувати більш стійкі до холоду види для видалення миш’яку.