Прогрес

Дослідники встановили особу таємничої цариці Єгипту

царица ЕгиптаЄгиптологи Університету Квебека в Канаді прийшли до висновку, що до того, як Тутанхамон зійшов на престол, Єгиптом одночасно правили дві його сестри, повідомляє Лента.Ру з посиланням на Phys.org.

Дослідники проаналізували символи на гробниці, яка була виявлена ​​в 1922 році і могла належати цариці, яка правила Єгиптом до Тутанхамона. Результати розшифровки вказали на те, що нею могла бути не Нефертіті, як вважалося раніше, а її дочки від шлюбу з фараоном Ехнатоном — Меритатон і Нефернефруатон-Ташер. Вони могли управляти країною під єдиним ім’ям.

За словами фахівців, вони захопили владу після смерті Ехнатона, який правив 17 років і помер в 1334-1336 роках до нашої ери, а Тутанхамон, якому виповнилося 4-5 років, був ще занадто малий, щоб правити.

Всього у Ехнатона було шість дочок від шлюбу з Нефертіті, його першої дружини: Меритатон, Макетатон, Анхесенпаатон, Нефернефруатон-Ташер, Нефернефрура і Сетепенра. Деякі єгиптологи і раніше вважали, що фараон міг мати інтимні стосунки з деякими своїми дочками, щоб обзавестися спадкоємцем чоловічої статі, якого не могла народити Нефертіті, проте ця точка зору розглядається іншими вченими як спірна.

Фараон Тутанхамон правив в Стародавньому Єгипті приблизно в 1332-1323 роках до нашої ери. Він зійшов на престол у віці 10 років, помер в 19 років. Гробницю Тутанхамона виявили в 1922 році. У ній були знайдені саркофаг з муміфікованим тілом фараона, а також численні прикраси.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net