Здоров’я

Дослідники з’ясували, чому не можна спати при включеному телевізорі

Люди, які сплять при включеному телевізорі або при штучному освітленні, частіше набирають зайву вагу і стикаються з проблемою ожиріння. Про це йдеться в новому дослідженні, проведеному національними інститутами здоров’я США і опублікованому в журналі JAMA Internal Medicine.

В рамках дослідження фахівці проаналізували дані 43 722 жінок, отримані в ході дослідження Sister Study, яке вивчало фактори ризику раку молочної залози та інших хвороб. Вік учасниць дослідження був 35-74 роки, вони не хворіли на рак і хвороби серця, ніхто з них не працював у нічний час. Серед іншого, вони відповідали на питання, при якому освітленні вони сплять.

Як з’ясувалося, жінки, які спали при включеному телевізорі чи з іншим джерелом світла, набирали не менше 5 кілограм ваги протягом 5 років у порівнянні з тими, хто спав в темряві. А ризик ожиріння у тих, хто не вимикав телевізор або світло, підвищувався на 30%.

«Еволюційно ми повинні спати вночі, в темному місці. Це набагато важливіше, ніж багато хто уявляє», — стверджує автор дослідження Дейл Сандлер.

Вплив світла і темряви, за словами вчених, допомагає підтримувати внутрішній годинник організму, які регулюють обмін речовин, гормони сну, артеріальний тиск і інші функції організму.

Автори припускають, що у чоловіків можна очікувати таких же результатів, але в цьому дослідженні чоловіки не брали.