Прогрес

Дослідники знайшли бактерію для трансформації туберкульозу

Туберкульоз є одним з найбільш заразних захворювань у світі.

Сформований за допомогою відповідних бактерій сімейства Mycobacterium tuberculosis забирає понад 1,5 мільйонів життів щороку. Попри те, що в наш час туберкульоз майже повністю піддається лікуванню, все-таки перемогти його ключову бактерію-батька не так і легко, насамперед тому, що вона володіє можливістю швидко обростати захисною біоплівкою, таким чином перешкоджаючи руйнівній для неї дії з боку сучасних антибіотиків. Однак команда фахівців із США знайшла спосіб обійти цей захист, інформує Ukr.Media.

І сам спосіб полягає в тому, щоб запобігти саме властивості цієї бактерії оформляти захисну біоплівку навколо себе. Для початку команда дослідників проаналізувала понад 91 хімічну сполуку, чия хімічна структура найбільш близька до зазначеної туберкульозної бактерії, і чия ефективність вже була перевірена неодноразово в боротьбі з іншими небезпечними бактеріями. І вони дійсно знайшли найбільш ефективне з’єднання під назвою C10, яке зосереджується на тому, щоб не дати бактеріям обрости захисною біологічною плівкою, з чим воно справляється на належному рівні, що було перевірено під час випробувань в лабораторії.

Більше того, у своїх же лабораторних випробуваннях фахівці вирішили додати деяку частину речовини C10 в певний ряд антибіотиків, які борються з подібними бактеріями, такими як ізоніазид. Провівши другий етап своїх клінічних досліджень, фахівцям справді вдалося значною мірою знищити більшу частину бактеріальних колоній.

Тим самим вони довели, що таке комбо з речовини C10 і будь-якого більш-менш сильнодіючого антибіотика є достатнім для того, щоб ефективно боротися і знищувати навіть найбільш захищені колонії туберкульозної бактерії, оскільки речовина послаблює їх природний захист і дозволяє антибіотику здійснювати свою роботу. Таким чином, залишається лише чекати моменту, коли розробка буде додатково поліпшена для проведення клінічних тестів.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net