Прогрес

Дослідження: черепахи можуть жити без кисню кілька місяців

Виявилося, що низькі рівні кисню, що впливають на ембріони черепах, в майбутньому дають їм можливість існувати без дихання кілька місяців.

У зимовий час деякі кайманові черепахи люблять зимувати в ставках і озерах. Надійно заховані під тонким шаром льоду, ці прісноводні рептилії можуть вижити до шести місяців без кисню. Нове дослідження пролило світло на цю таємницю природи, інформує Ukr.Media.

Виживання в гіпоксичних умовах залежить від здатності серця продовжувати постачати живильні речовини в клітини організму. Коли люди страждають від серцевих нападів, їх серця, як правило, пошкоджені в результаті гіпоксії, і те ж саме може статися під час пересадки серця. Тим не менш, рептилії, такі як черепахи і алігатори, можуть протистояти цим екстремальним умовам і підтримувати обмін речовин і м’язову функцію при низькому вмісті кисню в середовищі.

Щоб з’ясувати, що відбувається на клітинному рівні в організмі цих рептилій, дослідники вивчили групу молодих звичайних кайманових черепах (Chelydra serpentina), половина з яких розвивалася при нормальному вмісті кисню (21 відсоток), а половина зростала при 10 відсотках цього газу в атмосфері.

Щоб зрозуміти механізм адаптації, вчені ізолювали клітини серцевого м’яза від основного органу і потім піддали їх більш низьким рівням кисню, дозволяючи команді вимірювати кислотність середовища, рівень кальцію (який допомагає скорочувати серцеві м’язи) та хімічних речовин, званих активними формами кисню.

Навіть коли кисень був різко введений в клітинну середу після етапу гіпоксії, клітини рептилій не отримали серйозних ушкоджень. Отримані дані свідчать про те, що кисень є важливим екологічним сигналом для включення і виключення певних генів, які дозволяють серцю черепахи переносити низький вміст цього газу в певні періоди свого життя.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net