Men's & Women's

Дослідження: незаміжні та жінки без дітей — найщасливіші люди на Землі

Професор поведінкової психології Пол Долан заявив, що жінки, які ніколи не виходили заміж і не народжували дітей, в середньому живуть краще і довше, ніж їх «обтяжені» сім’єю однолітки, пише Instyle, інформує Ukr.Media.

У своїй книзі «Happy Ever After» Долан навів дані американського опитування про використання часу (ATUS), в якому порівняв рівні задоволення і страждань у неодружених, одружених, розведених і овдовілих людей.

Дослідження показало, що найщасливішими називають себе люди в шлюбі — але тільки в тому випадку, якщо їхній партнер присутній при опитуванні. В іншому випадку лідирують люди, які ніколи не обзаводилися сім’єю.

«Одружені люди більш щасливі, ніж інші підгрупи населення, тільки коли їх чоловік знаходиться в кімнаті, і коли їх запитують, наскільки вони щасливі. Відповідаючи на питання поодинці, вони скаржаться на низку проблем, які виникають у відносинах», — сказав Долан.

При цьому для чоловіків сімейне життя має свої плюси: вони стають більш відповідальними і менш схильними до ризику, більше заробляють. У жінок ситуація протилежна.

«Можу сказати так: якщо ви чоловік, то вам, ймовірно, варто одружуватися. Якщо ви жінка — не поспішайте. Найбільш здоровою і щасливою підгрупою населення є жінки, які ніколи не були у шлюбі і не мали дітей», — каже Долан.

Пол Долан визнає, що всі люди різні, і вчені поки що не знайшли кореляції між шлюбом, материнством і рівнем щастя.

Тим не менш, самотні люди частіше підтримують ті соціальні зв’язки, які їх задовольняють, і позбавлені необхідності вступати у нав’язані відносини, наприклад, з родичами або друзями чоловіка. Вони частіше стають добровольцями та беруть участь у громадських заходах. Люди в парах — незалежно від того, є у них діти чи ні, — як правило, навпроти ізолюють себе від суспільства.

Тим не менш, дослідник змушений був зробити одну обмовку:

«Попри те, що жінки більш щасливі без дітей, у підсумку вони все ж можуть бути нещаснішими за жінок з дітьми, бо на бездітних і незаміжніх вішають ярлик, від якого не так просто позбутися.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net