Прогрес

Дослідження: тіло людини може рухатися протягом року після смерті

Згідно з новими дослідженнями, протягом року після смерті трупи можуть змінювати положення, тим самим ускладнюючи судмедекспертизу.

Важливою частиною цієї експертизи вважається аналіз положення тіла. Воно може багато що сказати про те, яким чином померла людина, що вона робила в момент смерті, і як давно вона настала. Тому зміна пози померлої людини може сильно ускладнити розслідування або пустити його по помилковому сліду, інформує Ukr.Media.

Вчені в австралійському центрі по дослідженню розкладання з’ясували, що тіло людини може рухатися протягом року після смерті. Це означає, що через деякий час після вбивства труп може прийняти зовсім інше положення, ніж у момент скоєння злочину. Вчені припускають, що їх відкриття може допомогти в розкритті непояснених на даний момент смертей.

У своїй роботі австралійські вчені спостерігали за мертвим тілом протягом 17 місяців, знімаючи його на камеру кожні пів години в денний час доби. За цей час руки людини перемістилися вбік, хоча спочатку знаходилися вздовж тіла. Згідно з дослідженням, це відбувається через процес розкладання колись живих тканин. За словами вчених, вони очікували побачити зміни положення тіла на ранніх стадіях процесу, але повною несподіванкою для них виявилося те, що поза продовжувала змінюватися протягом всієї зйомки.

Дослідники пішли далі та створили комп’ютерний алгоритм, який зміг передбачити, скільки часу минуло після смерті людини, ґрунтуючись на його початковому і нинішньому положенні тіла. Вчені стверджують, що якщо їм вдасться зібрати достатньо великий масив даних, то програма зможе передбачити початкову позу трупа і час, який пройшов з моменту смерті людини.

Це відкриття може змусити переглянути деякі складні злочини. Воно також може змінити те, як вчені аналізують та інтерпретують місця злочинів, особливо в тих випадках, коли людські останки були виявлені досить давно. За словами авторів роботи, незабаром вони зможуть створити алгоритм, яким досить буде задати місце злочину, положення тіла жертви і будь-які докази, і програма зможе з високою ймовірністю передбачити причину смерті.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net