Прогрес

Дослідження вчених показало, що мавпи володіють «теорією розуму»

Вчені отримали ще один доказ того, що мавпи можуть уявити себе на місці іншої особини та «уявити» її думки.

Теорія розуму також називається моделлю психіки людини. Володіючи нею істота здатна сприймати як свої власні переживання, так і переживання інших людей: це дозволяє пояснювати та прогнозувати їх поведінку. Іншими словами, володіючи теорією розуму людина або тварина може поставити себе на місце іншого і розуміє, що її переживання відрізняються від почуттів інших особин, інформує Ukr.Media.

Досі не було ясно, чи мають подібні моделі поведінки інші тварини, крім людини. Є багато вагомих причин підозрювати, що ці істоти можуть володіти принаймні деякими ознаками теорії розуму, не кажучи вже про папуг або ворон. Але підтвердити таку точку зору дуже важко. Проте вчені з Кіотського університету в Японії та Університету Сент-Ендрюс у Великобританії зробили спробу.

У новій роботі вони удосконалили класичний експеримент «окуляри» за допомогою результатів попередніх досліджень. Вибірка складалася з 29 шимпанзе, чотирьох орангутангів і 14 бонобо. Їм показували короткий відеокліп. Перш ніж подивитися відео, половина мавп дивилася на прозорий екран, іншій половині демонстрували схожий екран з меншою прозорістю. Теоретично кожна мавпа мала припустити, що екран на відео був тим же самим, з якими вони стикалися раніше.

На кадрах була людина, що спостерігає, як актор у костюмі мавпи поміщає предмет в коробку. Як тільки об’єкт зникав з виду, «мавпа» ховалася за ширмою. Потім людина-«спостерігач» діставав захований предмет і перекладав його в іншу коробку. Після цього на сцену знову виходив актор в костюмі мавпи та прямував до ящика, щоб забрати з нього предмет, який туди поклав.

Під час усієї дії вчені стежили за реакцією піддослідних тварин, а саме — за їх очима. Логіка вчених була така: якщо мавпи володіють теорією розуму, то вони б стали дивитися на той ящик, у якому реально перебуває об’єкт, а не на той, до якого підійшов чоловік у костюмі. Виявилося, всі піддослідні дивилися саме туди, куди «спостерігач» сховав об’єкт. Це, за словами вчених, доводить, що мавпи здатні поставити себе на місце іншої істоти та «приміряти на себе» її переживання.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net