Здоров’я

Дослідження вчених: проблеми можна вирішити за допомогою звуків уві сні

Всі ми знаємо на власному досвіді, що часто рішення складної проблеми приходить вранці.

Здавна відомо, що ранок вечора мудріший. Дуже часто рішення складної проблеми приходить вранці, інформує Ukr.Media.

Кажуть, що Альберт Ейнштейн нібито був величезним прихильником вирішення проблеми таким чином. За словами вчених, люди репетирують або консолідують спогади під час сну, посилюючи і реорганізуючи їх.

Дослідники задалися питанням: чи можна використовувати певні звукові сигнали для поліпшення здатності вирішувати проблеми під час сну. Для перевірки гіпотези перед людьми, які брали участь у випробовувані, було поставлено завдання вирішити головоломки, пов’язані з індивідуальними звуковими сигналами. Після того, як кожен випробуваний не зміг вирішити шість головоломок, вони були відправлені додому з портативною електроенцефалограмою моніторингу сну і системою сигналізації.

Пристрій налаштовано так, щоб виявити, коли суб’єкт входить в повільнохвильовий сон. В цей момент відтворюється три з шести унікальних звукових сигналів, відповідних головоломкам, які суб’єкт не зміг вирішити. На наступний день кожен учасник повернувся в лабораторію, щоб спробувати вирішити головоломки, які напередодні ввечері він не зміг подужати.

На 55% більше головоломок було вирішено, якщо вночі під час сну звучав відповідний звук.

Вчені сподіваються, що ще безліч супутніх питань буде вирішено під час майбутніх досліджень. Наприклад, неясно, чи є повільний хвильовий сон найбільш ефективною фазою сну для введення цих видів звукових сигналів. Неясно також, що саме відбувається в головному мозку, забезпечуючи такі результати вирішення проблем.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net