Здоров’я

Дослідження виявили, чому не варто приймати їжу стоячи

Смак одних і тих же продуктів стоячи і сидячи може значно відрізнятися. Вчені виявили, що смакові рецептори слабшають, коли ми під час прийому їжі встаємо хоча б на кілька хвилин. Навіть постава може вплинути на те, як ви сприймаєте ту або іншу страву, інформує Ukr.Media.

Фахівці вирішили вивчити, як вестибулярний апарат, що відповідає за баланс, положення тіла і орієнтацію в просторі, взаємодіє зі смаковою сенсорною системою, завдяки якій ми оцінюємо їжу на смак і на запах.

Для участі в експерименті вчені запросили 350 добровольців, які мали оцінити на смак лаваш. При цьому одна група учасників в процесі споживання їжі стояла, а друга сиділа. Тим, хто стояв, лаваш сподобався найменше. А ті, хто сидів у зручному кріслі, дали йому високу оцінку.

На другому етапі дослідження, добровольці піддавалися додатковому стресу. Їх попросили спробувати популярні солодкі закуски, зроблені з фруктів, при цьому потрібно було утримувати в руках сумку з покупками. Учасники з обох груп зазначили, що додаткова вага погіршила смак продукту.

Група вчених виявила наступний ланцюжок реакцій. Під силою тяжіння кров направляється в нижні частини тіла. Щоб вона знову потрапила у верхню частину, серцю доводиться працювати більш інтенсивно, із-за чого прискорюється серцевий ритм. Це активує гіпоталамо-гіпофізарну-наднирковозалозну вісь, що у свою чергу збільшує вироблення кортизолу — гормону стресу. Ця низка реакцій, що призводить до зниження сенсорної чутливості, внаслідок цього людина починає інакше оцінювати смак продуктів харчування і різних напоїв, сприймати температуру страви і об’єм з’їденого.

Таким чином, при відчутті дискомфорту, їжа, яка зазвичай має приємний смак, людям здається менш привабливою. На думку фахівців, їх відкриття повинне допомогти батькам маленьких дітей, які відмовляються їсти корисну їжу. Можливо, не варто годувати дітей, коли вони бігають або стоять. Краще, щоб дитина під час прийому їжі сиділа у зручному для неї положенні.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net