Прогрес

Довгоочікуваний політ на Марс може виявитися небезпечним

Довгоочікуваний політ на Марс може виявитися небезпечним для піонерів — він може стати причиною пошкодження мозку. Експерти NASA шукають варіанти захисту для астронавтів, які візьмуть участь в цій місії, передає Americaru.

Астронавти, які подорожують на Марс або в інші місця в далекому космосі, покинуть захисний кокон Землі на місяці або роки. Нове дослідження показує, що хронічне опромінення в космосі може завдати шкоди здоров’ю астронавтів, включаючи здатність ясно мислити, оскільки мозок теж постраждає.

«Можливо, це найбільша перешкода, яке людство має вирішити, щоб вийти за межі орбіти Землі», — кажуть дослідники в статті, опублікованій в ENeuro.

Доктор Мунджал Ачарья, радіаційний онколог з Каліфорнійського університету в Ірвіні, зазначає, що радіаційний вплив «впливає на когнітивні функції мозку на клітинному рівні», додаючи, що вплив може утруднити ефективну реакцію астронавтів на непередбачені обставини або стресові ситуації. Принаймні кожен п’ятий астронавт, відправлений на Марс, повернеться з серйозним дефіцитом когнітивної функції.

Джерело: NEWS.am

Аспекты.net