Світ

Джерелом забруднення океану пластиковим сміттям є діяльність торговельних суден

Більшість кораблів скидають тонни відходів прямо у воду.

Морське пластикове сміття — одна з найбільш серйозних екологічних проблем. Через нього, гинуть цілі екосистеми, а дуже повільна швидкість розкладання таких відходів обумовлює їх накопичення в певних частинах океану. Часто величезна кількість такого сміття виявляється на узбережжі, де його можуть вживати в їжу тварини. Пластик може викликати у них кишкову непрохідність, яка незабаром призводить до смерті, інформує Ukr.Media.

Раніше передбачалося, що великі сміттєві плями, які складаються переважно з пластику, — справа рук людей, які скидають відходи з суші у водойми. Однак нове дослідження показало, що більшу частину забруднень води пластиком забезпечують торговельні судна. Зокрема, вчені з Університету Кейптауна показали, що Південно-Тихоокеанська сміттєва пляма утворилася здебільшого через діяльність торговельних суден, які скидали тонни відходів прямо у воду, проходячи по морському шляху.

Це вчені з’ясували, дослідивши Південно-Тихоокеанську сміттєву пляму у 2018 році. Автори роботи порівняли отримані під час експедиції результати з даними 2009 і 1984 років і вивчили динаміку накопичення сміття. Щоб з’ясувати походження відходів, вчені ретельно досліджували етикетки та адреси виробництва продукції.

Дослідження 1984 року виявило, що велика кількість відходів була виготовлена в Південній Америці, приблизно в трьох тисячах кілометрів від місця скупчення. Нова робота показала, що три чверті сміття прийшли з Азії, а якщо конкретніше — з Китаю. У багатьох пластикових пляшок були щільно закручені кришки, а самі вони були розчавлені. Це звичайно буває на борту кораблів, щоб заощадити місце.

Близько 90 відсотків знайдених пляшок були вироблені в попередні два роки, що виключає можливість їх перенесення океанськими течіями на величезну відстань від Азії: зазвичай це займає від трьох до п’яти років. Також вчені з’ясували, що близько половини дослідженої ними пластикової плями складають рибальські мережі, віднесені течією від місця їх установки.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net