Аналітика

Економіка України зросте без транзиту газу — НБУ

Відтік валюти в разі непідписання транзитного контракту може зрости в 2020 році до 2,9% від ВВП, але економіка зростатиме, вважають в Нацбанку.

Національний банк України заклав у свій макроекономічний прогноз істотне зменшення надходжень валюти у зв’язку з можливим падінням обсягів транзиту російського газу в Європу, який приносить щорічно $3 млрд. При цьому зростання економіки продовжиться. Про це повідомляє Громадське з посиланням на відповідь регулятора на відповідний запит.

Так, через відсутність транзиту газу Нацбанк не виключає збільшення дефіциту поточного рахунку в 2020-2021 роках. У НБУ вважають, що відтік валюти з України в разі непідписання контракту між Україною, ЄС і Росією може зрости в 2020 році до 2,9% від ВВП, а в 2021 році — до 3,7% від ВВП.

При цьому, незважаючи на можливу втрату доходів від транзиту газу в розмірі 2,3% ВВП, регулятор очікує в 2020 році зростання економіки на рівні 3,2%, а в 2021 році — на 3,7%.

«Прискорення зростання реального ВВП в 2020-2021 роках відбуватиметься, зокрема, за рахунок поступового пом’якшення монетарної політики, що стимулюватиме внутрішній попит, а також пожвавлення економічної активності у світі», — відзначають в НБУ.

Нагадаємо, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу. За їх підсумками виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що Україні слід продовжити підготовку до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року, оскільки переговори про новий контракт так і не почалися.

Новий раунд газових переговорів запланований на кінець жовтня.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net